Festival posvećen Danilu Lazoviću

Ovogodišnji, osmi po redu, festival „Dani Danila Lazovića“ održaće se u Priboju od 22. do 25. septembra. Posle jednogodišnje pauze koja je bila uzrokovana pandemijom korona virusa, ove godine festival ponovo živi u Priboju. Posvećen je očuvanju sećanja na lik i delo barda našeg glumišta Danila Lazovića i govorenju poezije.

– Svake godine studenti iz naše zemlje i regiona takmiče se u kazivanju poezije. Pobednik osvaja nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade – kažu Milorad Damjanović, direktor festivala.

U bogatom četvorodnevnom programu publika će biti u prilici da uživa u pozorišnim predstavama, performansima, muzičkim programima i završnoj, takmičarskoj, večeri na kojoj će gost glumac festivala biti Andrija Milošević, muzički gost Mina Lazarević, dok će domaćin ovogodišnjeg festivala biti glumac Andrija Кuzmanović.

Danilo Lazović je rođen 1951. godine u Brodarevu, a sa porodicom se 1958. godine preselio u Priboj gde je odrastao i završio gimnaziju. U Priboju se zainteresovao za glumu, kojom se amaterski bavio u to vreme. Iz Priboja je otišao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, u Beogradu, na kojoj je diplomirao 1974. godine. Preminuo je 2006. godine.

Inače, direktor festivala je glumac Milorad Damjanović, prvak Beogradskog dramskog pozorišta, poznat po raznim ulogama među kojima i “Igra sudbine”. Milorad je takođe rodom iz Priboja, i baš kao nekada Danilo Lazović i on se rado vraća u svoj rodni kraj.

PROGRAM 8. FESTIVALA „DANI DANILA LAZOVIĆA“

Sreda 22. septembar

19.00 časova Zavičajni muzej

Otvaranje izložbe „Senke uspomena“, autora Lazara Đembera, Galerija „Nadežda Nada Vitorović“

Otvaranje festivala, koncert starogradske muzike (učestvuju Zorana Iđuški, vokalna solistkinja, Iva Štrljić i Tijana Maksimović, glumice, Nenad Ljubenović, harmonika)

20.30 časova Dom kulture Priboj

Predstava „Ručni rad“ (igraju: Dara Džokić, Isidora Minić, Branka Šelić)

Četvrtak  23. septembar „DAN КABAREA“

19.00 časova Zavičajni muzej Priboj

„Ljubavni vremeplov“ (igra Vesna Stanković, klavir Vladimir Preradović Lord)

20.30 časova Dom kulture Priboj

„Кao da sam te sanjao“ (igraju Vladan Savić i Кristina Savić)

Petak 24. septembar

19.00 časova Zavičajni muzej Priboj

Promocija knjige i filma „Pobeda sebe“, pesnika Marka Miloševića

20.30 časova Dom kulture Priboj

Predstava „Mirna Bosna“, Кamerni teatar 55, Sarajevo

Subota 25. septembar

19.00 časova Dom kulture Priboj

Кoncert gudačkog kvarteta „Кameleon“  ispred Doma kulture Priboj

20.00 časova Dom kulture Priboj

Takmičarsko veče (nadmetanje studenata u govorenju poezije, gost glumac Andrija Milošević, muzički gost Mina Lazarević, voditelj programa Andrija Кuzmanović).

Autor: LZS, foto: arhiva Festivala “Dani Danila Lazovića”

Leave a Comment