Drinska regata ipak otkazana

U julu ove godine Turistička organizacija Tara-Drina iz Bajine Bašte saopštili je da se najveća manifestacija na vodi “Drinska regata” odlaže za avgust zbog epidemije koronavirusom. Njihove nade da će se epidemija stišati ipak nisu uslišene, pa je sve odloženo za iduću godinu.

Sa žaljenjem je saopšteno “da se, iz svima nama poznatih epidemioloških razloga, Drinska regata 2020 ipak otkazuje. Čuvajte se, a mi vam obećavamo da ćemo 2021. nadoknaditi propušteno”.

Na sajtu TO Tara-Drina napisano je da je Drinska regata najstarija i najmasovnija manifestacija na reci Drini koja se već četvrt veka organizuje u Bajinoj Bašti. Prva Drinska regata je održana jula 1994. godine i od tada se svake treće sedmice u julu odvija ova manifestacija. Održava se u uspomenu na drevne drinske splavare i predstavlja spoj tradicije sa savremenim turističkim trendovima. Ovaj jedinstveni karneval na vodi uz veliki broj drugih raznovrsnih sadržaja predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji i najveći događaj na vodi u ovom delu Evrope. Drinska regata pored velikog spusta rekom Drinom obuhvata i brojne prateće sadržaje koji svake godine u julu u Bajinu Baštu privuku preko 100 000 posetilaca.

U 2016. godini Drinska regata je nagrađena sa dva najznačajnija priznanja u turizmu u Srbiji tako da je i zvanično krunisana kao najbolja srpska turistička manifestacija. Od strane Turističke organizacije Srbije Drinskoj regati je na Svetski dan turizma dodeljen “Turistički cvet 2016” za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji a od strane Privredne komore Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nagrada „Najbolje iz Srbije 2016“ za najbolju turističku manifestaciju u funkciji promocije Srbije. Ova nagrada je posebno značajna jer su kao kriterijumi za ocenu bili i objektivni parametri kao što je broj posetilaca, tradicija i dobra organizacija ali i ocene eminentnog stručnog žirija i ono što je posebno važno glasanje posetilaca manifestacije.

Od jubilarne 20. Drinske regate ustalilo se da program manifestacije traje pet dana i to od srede do nedelje a veliki spust Drinom je tradicionalno uvek subotom. Za sve dana trajanja manifestacije u centru Bajine Bašte se održava sajam meda, rakija, suvenira i domaće radinosti. Prvih dana manifestacije održavaju se koncerti u centru grada na kojima su izvođači narodne ili pop muzike. Četvrtkom je u Perućcu tradicionalno takmičenje u pripremanju riblje čorbe koje u prelepom ambijentu pored reke Vrelo okuplja veliki broj posetilaca koji se uz muziku i piće druže i pripremaju riblju čorbu. Petkom se održavaju skokovi sa mosta u reku Drinu gde se pred hiljadama posetilaca takmiče najhrabriji skakači sa celog Balkana.

Autor LZS, Izvor i foto: TO Tara-Drina

Leave a Comment