Dodeljene nagrade za najbolje sportske filmove

Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru, deseti po redu, završen je sinoć dodelom nagrada najuspešnijim autorima. Stručni žiri u sastavu Božo Sušec, Anita Panić i Vladimir Stanković nagradu za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu dodelio je Dejanu Nikoliću za film “Medalje za život: Od Mlave do Temze”. Film govori o Željku Dimitrijeviću, koji posle teške povrede pokazuje snagu i volju za uspehom i postaje olipmpijski pobednik u paraolipisjskoj disciplini bacanja čunjeva.

Nagradu za najbolji film o ličnosti u sportu zaslužio je Ilja Učitelj, reditelj ruskog filma Streljcov koji govori o junaku koji se suprostavio staljinizmu i političkim pritiscima sistema u kojem je živeo i koji je zahvaljujući svojoj fubalskoj genijalnosti postao ruski narodni sportski junak.

Nagrada za najbolji dizajn i fotografiju dodeljena je nemačkom reditelju, srpskih korena, Branku Krstiću za film “Celi život u igri”. Film je inspiran uzbudljivom životnom pričom sportskog novinara Živomira Žiće Krstića ispričana kroz filmsku prizmu njegovog unuka. Značajan doprinos filmu dala je kamera Milutina Labudovića koji je majstorskim snimateljskim rešenjima  i sjajnim kadrovima obagatio ovu priču.

Nagrada za najbolju režiju dokumentarnog filma pripala je Igoru Latinoviću, reditelju filma Vaha Portret jedne legende nastalog u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Monaka, a govori o uzbudljivoj ljudskoj priči Vahida Halihodžića, jednog od najpopularnijih fudlbalera sa prostora bivše Jugoslavije.

Najbolji igrani film je francuski film “Fahim mali princ šaha”, koji govori o dečaku izbeglici iz Bangladeša, i samim tim jednim od najaktuelnijih svetskih tema izbeglištvo i sudbina imigranata.

Najbolji dugometražni dokumentarni film je ostavarenje hrvatskog reditelja Vojana Koceića Rađa. Uzbudljiva filmska priča o mladiću koji je silnim radom i verom u svoj talenat – od Jugoplastike, preko Italije, NBA lige, Grčke, Jugoslavije stigao do Kuće slavnih. Junaku ovog filma na otvaranju festivala dodeljena je i nagrada za životno delo.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je “Joker – Nikola Jokić”, autorskog dueta Nataše Šević i Vladimira Pajića, o životnom putu dečaka iz malog srpskog grada Sombora do vrha svetske košarke.

Najbolji srednjemetražani film je delo Tomislava Žaje iz Hrvatske “Ivanova igra”. Film oslikava tragičnu ali i herojsku sudbinu jednog od najvećih hrvatskih i jugoslovenskih fudbalera svih vremena. Junak filma je uveličao završno veče festivala svojim prisustvom, kada je i primio je nagradu za životno delo.

Najbolji film na jubilarnom desetom Međunarodnom festivalu filma je “Igra mog života”, reditelja Ivice Videnovića i autora Aleksandra Miletića. Upečatljiva filmska priča o jednom od najznačajnijih sportskih radnika i funkcionera na najvišim dužnostima u svetskoj federaciji. Maestralno je prikazana sudbina čoveka od mladog entuzijaziste , reprezentativca, trenera do lidera svetske košarke koje ostaje neizbrisivo svedočanstvo vremena.

Posebna priznanja zaslužili su Siti grupa iz Niša za film “Broj 1 – Dragan Pantelić”, Vojko Korošec za sjajan projekat i film “Školska košarkaška liga – sport sa hiljadama lica” kao i autor filma “Novi Pazar, grad koji rađa šampione” Sabahudin Topalbećirević.

Festival je završen projekcijom nagrađenog filma “Ivanova igra”.

Festival su i ove godine uveličali velikani sporta sa prostora bivše Jugoslavije, a na Zlatiboru su se sreli Dino Rađa i Razija Mujanović posle mnogo godina, prisutan je bio Ivan Gudelj, Ivan Golac, Dejan Pantelić a član žirija bio je legendarni novinar Božo Sušec.

U toku festivala dodeljene su i druge nagrade. Nagrada za životno delo su pripale Željku Obradoviću, Ivanu Golcu, Vesni Čitaković Đurišić, Raziji Mujanović, Radmilu Mišoviću, Dejanu Panteliću, Miloradu Stanulovu, Zoranu Pančiću, Ivanu Gudelju i Dinu Rađi, kao i glumcu i reditelju Lazaru Ristovskom.

Povelja „Nataša Kovačević – heroj sporta i života“ je pripala Željku Dimitrijeviću koji je trenutno na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Autor: LZS, Foto: TO Zlatibor

 

 

 

Leave a Comment