Dodeljena priznanja “Vidovdanski vitez 2022.”

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru sa početkom u 18 časova. Održane su 13. put za redom pod pokroviteljstvom opštine Čajetina uz podršku Turističke organizacije Zlatibor i JP „Gold gondola“.

Uvodnu reč kao domaćin održao je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, koji je istakao da je ponosan na sve dobitnike, kao i da je siguran da će ovogodišnji laureati dostojno nositi ovu titulu i kroz svoj budući rad nastaviti da neguju viteške vrednosti.

Ovogodišnji nagrađeni, priznanja su dobili kao istaknuti pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave. Tim povodom žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti dodeli  Mileni Marković. Pesnikinja, dramski pisac, autorka brojnih scenarija za filmove i televiizijske serije, profesorka na FDU u Beogradu, aktuelna dobitnica NIN-ove nagrade. Višestruko je nagrađivana, a dela su joj prevedena na brojne jezike. Jedna je od najznačajnijih savremenih književnica regiona.

 

Plaketa Vitez srpske glume pripala je Tihomiru Staniću. Raskošan u igri, gospodstven u ophođenju, odigrao je u dramskim programima najznačajnije ličnosti iz srpske istorije i književnosti: Dositeja Obradovića, Jovana Steriju Popovića, Miloša Crnjanskog… Omiljen kao Žića u novim „Kamiondžijama“, intrigantni Predrag Marjanović u „Ubicama mog oca“, Živorad u „Radio Milevi“…

Vitez srpske muzike je Radio Beograd 2, emisija „Od zlata jabuka“. Emisija je otvorena za sve muzičke događaje i ličnosti koje afirmišu izvorno muzičko stvaralaštvo. Ona okuplja istraživače, melografe, etnologe, etnomuzikologe i izvođače. Zaviruje u arhive, oživljava legende, običaje, rituale. Posebnu pažnju posvećuje najmlađim stvaraocima, folklornim društvima, pevačkim grupama koji nastavljaju tradiciju negovanja najkvalitetnije narodne muzike u našoj zemlji.

Vitez srpske likovne umetnosti – vajarstva je Nebojša Savović-Nes, koji se prvo dokazao kao vrstan poznavalac obrade kamena. Već godinama je angažovan na izvođenju mermerne reljefne ornamentike hrama Svetog Save u Beogradu i drugih zahtevnih projekata u regionu. Autor je značajnih memorijalnih i ambijentalnih skulptorskih dela u Srbiji i zemaljama okruženja.

Vitez srpske medicine je  prof. dr Boško Milev, specijalista opšte hirurgije. Tokom svoje karijere dr Milev se usavršavao na klinikama širom sveta, kod vrhunskih stručnjaka od Tokija, preko Amsterdama, Madrida, Ankare, Kine, Lisabona… Autor je udžbenika i velikog broja naučnih radova. Član je Srpskog lekarskog društva i vodećih udruženja hirurga u našij zemlji. Dobitnik je mnogih priznanja.

Vitez u domenu sporta je Dušan Kutlešić, koji je prve životne i košarkaške korake napravio u Čajetini, a kao generacijski talenat svog mesta se dokazao osvajanjem turnira regiona kao član pionirske sekcije. U međuvremenu je postao i  reprezentativac Srbije u mlađim kategorijama. Kao kapiten Dušan je predvodio saigrače do prvog mesta u Košarkaškoj ligi Srbije i maestralno odigranog finalnog turnira ABA 2 lige u Skoplju.

Vitez srpske privrede – preduzeće „Galens Invest“ za investiciju hotel „Zlatibor“ koji svojim sadržajima i termomineralnom vodom u velnes centru, doprinosi da se Zlatibor, kao destinacija, pozicionira na svetskoj mapi velnesa.  „Galens Invest“ je jedna od vodećih domaćih građevinskih firmi sa velikim iskustvom i brojnim uspešnim projektima.

Nagrađeni su se zahvalili u svoje ime za dobijena priznanja. U programu su učestvovali dramska umetnica Jelena Đukić, voditelj Ivan Golušin i etno grupa Trag.

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment