Devizni priliv od turista za 33 odsto veći nego prošle godine

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla da je devizni priliv Srbije od turizma ove godine veći 33 odsto nego prošle. Ona je rekla da je devizni priliv Srbije od turizma ove godine veći 33 odsto nego prošle i da to u ovom trenutku iznosi oko 650 miliona evra.

-Imamo više od 4,6 miliona noćenja. Dolazak stranih turista je porastao 280 odsto u odnosu na prethodna dva meseca – rekla je Matićeva za RTS i dodala da je sada turistička sezona na 50 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Izrazila je očekivanje da će, ako se tako nastavi, statistika biti još bolja.

– Imali smo sjajnu letnju turističku sezonu. Januar, februar i mart bili su kritični kada je reč o kovidu. Tradicionalno imamo dobru sezonu u septembru i decembru. U zavisnosti od kovid situacije, možemo dostići i 70 odsto od rekordne godine. Da se vratimo u 2019. trebaće nam još godinu dana – rekla je ministarka.

Matićeva je rekla da je podeljeno 150.000 turističkih vaučera.

– Mi smo uspeli i da obezbedimo dodatnih 250 miliona dinara, u odnosu na 500 miliona koliko je bilo predviđeno budžetom. Tih 150.000 vaučera je jako podstaklo domaće turiste da posećuju naše destinacije. Primetan je porast i domaćih turista za nekih 45 odsto. Ti podaci ohrabruju i dobra je stvar što su domaći turisti otkrili Srbiju kao turističku destinaciju – zaključila je Matićeva.

Autor: LZS, foto Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

 

Leave a Comment