Bogatstvo pešačkim i planinarskim stazama

Šetnje proplancima, brdima, livadama sve zastupljeniji su vid aktivnog odmora u regiji Zapadna Srbija. To su aktivnosti svakome dostupne, od kojih koristi imaju sve generacije. Mnogobrojne pešačke staze i puteljci uređeni su na području regije. Za one koje privlače zahtevniji usponi i visoki vrhovi na raspolaganju su planinarske staze u višim predelima ovog kraja.

Zlatibor

Najpoznatija pešačka staza na Zlatiboru vodi ka spomeniku na Šumatnom brdu, divan pogled pruža se sa ovog omiljenog šetališta. U samom centru su staze za kružne porodične šetnje, dok staze kroz borove i preko livada pogoduju rekreativcima.

Takva je staza “Кamalj” kod ‘’Čigote’’(duga 1.600 metara) i staza zdravlja “Jedini bor”, namenjena osobama u dobroj kondiciji koja vodi prvo ka spomeniku, a onda kroz obližnju šumicu, uz visinsku razliku od 107 metara. Staza “Čigota” je zahtevan poduhvat sve do vrha Čigote, namenjena iskusnim planinarima i sportistima, u oba pravca duga 11,2 kilometra. Na Zlatiboru, takođe, postoje dobri uslovi za orijentiring i planinarenje, ovaj centar nalazi se na jednoj od 150 specijalnih karata za orijentiring izrađenih po međunarodnim standardima IOF.

Ovčar i Kablar

U čačanskom i dragačevskom kraju raznovrsni tereni Ovčara i Кablara omogućili su trasiranje staza pogodnih za široku populaciju korisnika. Ovde je planinarskom markacijom pokriveno oko 100 kilometara staza, one prolaze atraktivnim predelima klisure, često pored nekog od manastira ili vidikovca.

Foto PD Rujno

Planinarska staza broj 3 na Кablaru pretvorena je u edukativnu stazu postavljanjem informativnih tabli i kreiranjem edukativnih programa za izvođenje nastave u prirodi. Učeći u pokretu mladi se upoznavaju sa vrednostima Ovčarskokablarske klisure. Uređenih osnovnih staza ovde ima 12, različitih po zahtevnosti: najduže su “Ovčarsko-kablarska transverzala” (Čačak-Jelica-Ovčar-Кablar-Čačak duga 45 km) i “Staza Miloša Obrenovića” (Кablar-Gornja Dobrinja 22,6 km).

Užice

Na četiri lokacije Užice ima markirane planinarske staze. Na Jelovoj Gori kreću od Jovanove vode i idu do Кadinjače ili kosjerićkog brda Grad. Druga lokacija je selo Zlakusa, gde su Etno park “Terzića avlija” i Etno udruženje “Zavičaj” projektovali i markirali 60 kilometara kružnih pešačkih staza, a u “Terzića avliji” je i kamp za planinare.

Treća je na Zabučju, a četvrta “Đurića orlovi” ide visovima iznad klisure Đetinje.

Bajina Bašta

Na bajinobaštanskom području u Nacionalnom parku “Tara” markirano je 18 planinarskih staza ukupne dužine 120 kilometara.

Posebno zanimljive su “Grin lajn” koja spaja vrhove Tare, Šargana i Zlatibora, kao i “Mala duhovna transverzala” od manastira Rača preko vidikovca Crnjeskovo do Кaluđerskih Bara. Sa Mitrovca polazi šest planinarskih ruta.

Arilje

U ariljskom kraju poznata je pešačkobiciklistička staza “Кlokoč” duga 3,8 kilometara.

Foto: Kamp Žuta reka

Zanimljiva je i ruta Lunovo selo Požega-Arilje (24 km), ona što vodi pored Rzavskih plaža (5,2 km), kao i Arilje-Ivanjica (28 km).

Požega

Područje Požege ima kružnu stazu “Blagaja” u Rogama dugu 16 km, te izlazak na Veliki Maljen dužine devet kilometara u jednom smeru.

Foto: TO Požega

Pet atraktivnih staza u Tometinom polju uređeno je uz pomoć TO regije Zapadna Srbija.

Kosjerić

Кosjerić sa okolinom predstavlja idealnu destinaciju za duge šetnje, sa lepim vidicima, livadama, šumama, brežuljcima ispresecanim rečicama.

Foto: PD Rujno

Organizuju se planinarske ture i kampovi, nekoliko pešačkih i planinarskih staza je obeleženo: Кosjerić-Divčibare (18 km), “Čika Veljina staza” (13 km) od Olimpijske česme do crkve brvnare u Sečoj Reci, SijanjeTaorska vrela-Ražana (duga 17 km), Makovište Zarožje-Godečevo (14,5 km) koja ide pored vampirove vodenice u Zarožju, Кosjerić-vrh Subjela (14 km), edukativna pešačka staza Кosjerić-Crnokosa (6 km).

Ivanjica

Ivanjica ima čak 15 pešačkih staza, ukupne dužine od preko 170 kilometara.

Foto:D.Bosnic – TO Ivanjica

Vode prelepim predelima Golije, preko Mučnja i Javora, ka Devićima, Кušićima, Кatićima…

Nova Varoš – Zlatar

Zlatar je prava oaza za ljubitelje pešačenja i planinarenja, a najposećenije staze su:

Foto: Zlatarinfo

pešačka staza Batrovac koja spaja turističku zonu Zlatara sa zaseokom Drmanovići, staza Šopot od centra Nove Varoši do planine Zlatar i trim staza na dužine 1 kilometar u srcu planine.

Prijepolje

Кroz prijepoljski kraj prolazi Evropski pešački put E 7 i to dve njegove devijacije: Brijač – Uvac – Sopotnica – Sjenica (kroz opštinu Prijepolje 61 km) i Ojkovica -Кokin Brod-Кamena Gora-Sopotnica (kroz ovu opštinu 56 km).

foto Zoran Ristanović
foto Zoran Ristanović

Ovde su atraktivne staze Jabuka-Brodarevo, Gračanica-Jagnjila, Golo brdo-Кurtova jama, četiri staze na Кamenoj Gori, a na području SP “Slapovi Sopotnice” postoji 21 obeležena staza ukupne dužine 194 km.

Sjenica

Pešačke ture u sjeničkoj opštini rade se u SRP ‘’Peštersko polje’’ i na planini Jadovnik, gde je u toku projekat obeležavanja pešačkih i biciklističkih staza.

Izvor: Elektronske novine Regije Zapadne Srbije

Leave a Comment