BAŠTA FEST – Uživanje u filmovima na otvorenom

Bašta tim sa radošću i ponosom objavljuje takmičarski program osmog Bašta Festa koji će publika imati priliku da prati OFFLINE pod zvezdama od 01. do 04. jula u Bajinoj Bašti!

S obzirom da smo za ovogodišnje izdanje spajali prijavljene filmove od ove i prošle godine, stiglo je oko 1200 filmova i pred našom selektorkom, Majom Šušom, bio je veoma težak zadatak.

Izabrano je 30 kratkih igranih filmova iz 21 zemlje, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program! U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz 21 zemlje: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, BiH, Austrije, Francuske, Кine, Južne Кoreje, Danske, Finske, Irana, Кanade, Egipta, Nemačke, Belgije, Litvanije, Španije, Švajcarske, Holandije, Turske, a ono na šta smo posebno ponosni je da među njima imamo 9 žena rediteljki, 6 domaćih i 7 filmova iz regiona.

Filmovi će se nadmetati za nagrade glavnog žirija: najbolji film „Zlatna imaginacija“, najbolja mušku i žensku ulogu „Zlatna interpretacija“, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga tu su i nagrade za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

– Od veoma uspešnih festivalskih hitova, Кanskog pobednika, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga koja je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme. Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa – dodala je naša umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti domaće debitantsko ostvarenje, ovoga puta to je kao što smo najavili film Nemanje Ćeranića „Lihvar“.

Izvor i foto: TO Tara-Drina

 

Leave a Comment