Apel iz NP “Tara”: PAŽLJIVO SA VATROM PRED PRAZNIKE

Povodom predstojećeg praznika i prvomajskog uranka iz NP “Tara” uputili su apel svim posetiocima Nacionalnog parka da prilikom pripreme hrane i paljenja vatre budu oprezni i poštuju Zakon o zaštiti od požara i Zakon o šumama.

– Loženje vatre na otvorenom prostoru mora biti na posebno obeleženim i obezbeđenim mestima. Nije dozvoljeno paljene otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume! Šumski požari predstavljaju veoma ozbiljan problem – čitave predele pretvaraju u pustoš, uništavaju životnu sredinu i nanose neprocenjivu štetu šumskim ekosistemima – apeluju iz NP “Tara”.

Dalje navode da su šumski požari postali sve češća pojava, što je delom posledica globalnog zagrevanja usled koga su leta sve vrelija i suvlja nego ranije, vetrovi su sve snažniji, a ustaljenost kišnih perioda poremećena, ali pre svega kao posledica krajnjeg ljudskog nemara i nepažnje, a ponekad i zle namere.

– Takođe, podsećamo vas da se krećete označenim šetnim stazama i da otpad ponesete sa sobom. Želimo vam prijatan boravak i uživanje u prirodi! Hvala vam što nam pomažete da zaštitimo Nacionalni park Tara – kažu u NP “Tara”.

Autor: LZS, izvor: NP “Tara”

Leave a Comment