Najbolji užički planinari

Planinarski savez Srbije proglasilo je Planinarsko društvo “Rujno” iz Užica za najbolje planinarsko društvo u Srbiji sa pređenih 858 kilometara i ispenjanih 49 kilometara u visinu, dok je titulu najboljeg planinskog vodiča dobio predsednik užičkog društva Dejan Tomić.

Dejan Tomić kaže da im ova nagrada za najbolji planinarsko društvo puno znači, naročito kada je činjenica da Planinarski savez Srbije ima 20 hiljada članova, 180 društava i 900 vodiča na papiru, a 350 aktivnih.

– Biti najbolji u takvoj konkurenciji zaista nam imponuje. Naše društvo je svake nedelje organizovalo po dve-tri akcije i pre svega to govori o tome koliko smo bili aktivni – kaže predsednik PD “Rujno”.

Planianrski vodič je već osam godina i tokom ove godine vodio je ukupno 554 planinara i sa njima je prešao 521 kilometar, a pri usponima savladao 35 kilometara visinske razlike. Shodno tome pripala mu je nagrada za najboljeg vodiča.

– Ova nagrada je rezultat svih aktivnosti koje smo ove godine imali. Najviši grupni vrhovi koje sam ove godine osvojio kao vodič su bili na Olimpu, Vihrenu i Musali, naravno ni ostala penjanja u Crnoj Gori i Srbiji ne bih izostavio – rekao je Tomić.

Inače, Dejan Tomić je 28. jula 2020. godine osvojio najviši vrh Evrope, Elbrus, 5.642 m nadmorske visine. Sa još šestoro njih krenuo je u ovu ekspediciju 22. jula. Osvajanje vrha trajalo je devet sati.

Nagrade najboljima će biti uručene 10. decembra u Beogradu na proslavi Planinarskog saveza Srbije povodom obeležavanja Međunarodnog dana planina.

Autor: LZS

Leave a Comment