Čišćenje jama i pećina u Zlatiborskom okrugu

Ovog vikenda Savez speleoloških organizacija Srbije inicijativa Čisto podzemlje Srbije krenula je sa aktivnostima na zaštiti karsta koje se odnose na čišćenje jama i pećina u Zlatiborskom okrugu, a prva je bila jama na Sušici.

U okviru ove akcije prva je bila jama na Sušici, kaže Aleksandar Pegan, SSOS inicijativa Čisto podzemlje Srbije.

Pokušaćemo da sprečimo dalje bacanje smeća u objekte i da očistimo sadašnje smeće sa ciljem da zaštitimo vodu i da zaštitimo živi svet koji živi u pećinama i jamama jer to je jedna od retkih stvari koje samo mi imamo u svetu, a valjalo bi to i sačuvati, rekao je Pegan.

U akciji su učestvovali članovi Akademskog speleološko – alpinističkog kluba Beograd koji postoji već nešto više od 50 godina, kao i klubovi: AS Beograd, Speleološki klub Kraljevo i Društvo istraživača Vladimir Mandić Manda Valjevo.

Uglavnom mi smo bazirani na pećine i jame gde ljudi bacaju smeće, ali trudimo se da evidentiramo i vrtače jer je kraški teren takav da voda koja prolazi kroz njega i prelazi preko smeća ulazi u podzemlje, sabira se sa podzemnim vodama i zagađuje posle izvore. Plan nam je da nastavimo da tražimo po terenu, gledamo, evidentiramo gde šta ima, kakvo je stanje i situacija sa smećem kako bismo preduzeli sledeće korake vezano za čišćenje, kaže Pegan.

Skupovi na temu zaštite karsta održavaju se širom Srbije sa ciljem da se celokupno stanovništvo upozna sa načinima na koje treba čuvati pećine i jame, a samim tim i podzemne vode, kao i živi svet koji obitava u karstnim staništim.

Izvor i foto: Zlatibor Press

Leave a Comment