ŽESTIVAL: Šljiva trnovača vredi dukata

“Za sve prave ortake, za našu braću od različite majke, za sve dame što su nam ljubav dale, za svakog ko nam je poželeo sreću, za svako iskreno lice takva se retko sreću, nazdravi, pusti piće da poteče …”, ovim rečima je počela dodela nagrada za najboljeocenjene rakije na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“.

Titule šampiona u kategoriji najboljeg poljoprivrednog gazidnstva i najbolje destilerije poneli su Goran Jaraković iz Bisoke kod Užica i Milan Plazinić iz Premeće kod Čačka od 70 ocenjenih voćnih rakija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Mladi Goran Janković, po zanimanju mašinski inženjer, rešio je da svoju struku spoji sa tradicijom svoje porodice u proizvodnji rakije. Na svom poljoprivrednom gazdinstvu proizvodi rakiju od stare autohtone sorte šljive trnovače.

– To je sorta koja je zapostavljena u užičkom kraju, koje su se odrekle mnoge destilerije, ali moja porodica i ja nismo odustali od nje. Sada je vraćamoo na  velika vrata i na zasluženo mesto. Ko god ima trnovaču nek je čuva jer vredi dukata – kaže mladi Goran, koji živi u porodici gde je tradicija proizvodnje rakije prenosi već sedam kolena, a domaćinstvo Jaraković se spominje i u spisima Jovana Cvijića.

On je objasnio da je tajna njegove dobre rakije dobro voće, da se poznaju procesi fermentacije i destilacije, kao i proces starenja rakija.

– Mislim da sam sve to objedinio i to je rezultiralo ovom nagradom. Pobedila je rakija koja je stajala tri godine u buretu. Iako to nije neka starost ona ima veliki potencijal – dodao je Goran.

Milan Plazinić se bavi proizvodnjom rakije već 30 godina, a njegove dve šljivovice su osvojile prvo i drugo mesto u kategoriji destilerija.

– Na takmičenje sam doneo šljivovice od autohtonih sorti šljiva, karakterističnih za čačanski kraj kao što su požegača koja je najkvalitetnija za proizvodnju, dragačica i crvena ranka. To su tri sorte koje daju najkavlitetnije destilate i rakije – kaže Plazinić i dodao je da tajnu proizvodnje njegove rakije neće da otkrije, jer mora da pobedi i sledeći put.

Kaže da godišnje proizvede 18.000 litara voćnih rakija i da uvek ima plasman.

Inspiraciju za održavanje “Žestivala” Branislav Mitrović, predsednik organizacionog odbora, našao je u istorijskom događaju s kraja 19. veka kada je Užičanin Toma Naumović 1892. godine u Briselu pobedio sa užičkom klekovačom.

– Za mene je to bio jako bitan podatak koji ne govori samo da je rakija iz našeg kraja pobedila belosvetske žestoke napitke, već i paradigma hrabrosti tog čoveka da se na tom svetskom tržištu pojavi – rekao je Mitrović i podsetio da je prvi “Žestival” održan 2006. godine.

Autor: LZS

2 thoughts on “ŽESTIVAL: Šljiva trnovača vredi dukata”

Leave a Comment