Užički srednjoškolci najbolji među studentima

Učenici srednje “Tehničke škole” u Užicu Boško Zarić, Stefan Nikolić i Mihailo Đurić činili su tim koji je odneo ubedljivu pobedu na takmičenju organizovanom u okviru Srpsko-francuskog inovacionog foruma u organizaciji Francuske ambasade. Njihova ideja “Zelena energija za zelene automobile” je odnela pobedu nad ostalim takmičarima koji su svi bili studenti.

Zbog samih propozicija takmičenja oni su nastupali pod okriljem  Univerziteta u Кragujevcu a prorektor za inovacije sa kragujevačkog univerziteta prof.dr. Vladimir Senić izrazio je ogromno oduševljenje pobedom tima i prisustvovao svečanoj dodeli nagrada.

Boško Zarić, učenik četvrtog razreda “Tehničke škole Užice” na smeru mehatronika, kaže da se nijednog momenta nisu obazirali na činjenicu da su im konkurencija bili studenti

– U našoj školi možemo da dobijemo znanje kao sa fakulteta zahvaljujući stručnim profesorima. Glavna ideja su stanice za punjenje električnih vozila putem solarnih panela i vetrogenartora, a tako bi se automobili punili na zelenu energiju i sama životna sredina bi bila mnogo zdravija i čistija. To je bila glavna ideja koju smo razvijali, tehnički u školi. Oko finansija, marketinga i onoga što nismo mogli da naučimo u školi pomogla nam je Regionalna razvojna agencija “Zlatibor” iz Užica – kaže Boško.

Njegov drug iz tima iškole Stefan Nikolić se zahvaljuje profesorima i mentorima na podršci, a njegov lični utisak je veći tim pre što su oduševili i Francuze, kji su bili u žiriju.

– Čak i ljudi iz Francuske koji su bili u žiriju bili su iznenađeni našim znanjem koje smo stekli u dosadašnjem školovanju jer u Francuskoj imaju samo gimnaziju, a ne i stručne škole. Oni su baš bili fascinirani našem znanjem – rekao je Stefan Nikolić.

Za Mihaila Đurića trećeg člana ovog tima ovo je bilo zanimljivo i dragoceno iskustvo.

– Proširili smo znanja i upoznali se sa veoma kreativnim idejama. Кada je reč o realizaciji naše ideje ona je moguća, ali su finansije najveća prepreka, pa će sve zavisiti od potencijalnih investitora – rekao je Mihailo.

Nastavnik preduzetništva u “Tehničkoj školi Biljana Nikolić kaće da je privilegija raditi sa ovako divnim mladim ljudima.

– Moj zadatak je da ih malo motivišem i prosto deca sve preuzimaju na sebe i rade. Ovo nije prvi uspeh, godinama unazad škola osvaja visoka mesta na takmičenjima i već su prepoznati među univerzitetima u Beogradu i drugim velikim gradovima – rekla je Biljana Nikolić.

Prema rečima Danijela Panić iz RRA “Zlatibor” sa učenicima su prošli kompletnu pripremu u smislu analize poslovne ideje, istraživanja tržišta, pripreme inovacionog poslovnog plana, finansijskih analiza i same prezentacije.

I gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević nije krila zadovoljstvo zbog uspeha mladih Užičana. Tim povodom je priredila prijem u njihovu čast.

– Кoliko je njihova pobeda značajna govori i činjenica da su im konkurenicija bili studenti Univerziteta iz Novog Sada, Beograda, Niša i Кragujevca, a da su oni bili jedina ekipa srednjoškolaca. Mi ćemo se truditi da ih pratimo i naravno u skladu sa mogućnostima podržimo, danas njihove ideje a sutra inovacije i biznise. Znamo da je ono čime se bave budućnost i nešto što stvara uslove da ostanu da žive u svom gradu i svojim znanjem doprinose njegovom daljem razvoju – poručila im je gradonačelnica.

Autor: LZS, Izvor: Grad Užice

Leave a Comment