Užički mališani obeležili Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine obeležili su mališani iz užičkog vrtića Bambi uz podršku Grada Užica. Prvo su bacali otpad u kantu, a onda su svojim crtežima na Gradskom trgu pokazali da znaju koliki je značaj čistog vazduha, vode, drveća…

Branka Zagorčić iz Predškolske ustanove Užice kaže da se sa decom se na ove teme priča svakodnevno.

– Predškolska ustanova 5. jun, Svetski dan zaštite životne sredine, obeležava svake godine sedmicom koju nazivamo ekološkom nedeljom. Ove godine smo odlučili da se bavimo reciklažom, sa decom razgovaramo koliko je ona bitna za očuvanje životne sredine. Planirano je i uređenje dvorišta vrtića, oplemenjivanje prostora novim cvećem, a deca će sa vaspitačima i u ekološke patrole – rekla je Branka i dodala da deca u vrtiću dosta rade sa ambalažnim materijalom koji koriste u igri, a kasnije ga odlažu za reciklažu.

Nada Jovičić, većnica zadužena za ekologiju, rekla je da se Svetski dan zaštite životne sredine ove godine obeležava pod sloganom “Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi”.

– U toku ove godine na teritoriji grada biće pošumljeno dva hektara raspoloživog prostora. Pored toga, posle uvođenja primarne selekcije otpada u domaćinstvima radiće se na uspostavljanju kvalitetnog sistema za upravljanje kabastim otpadom. Кvalitet vazduha povećavamo i merama eneregetske efikasnosti – rekla je Nada Jovičić i dodala da će sutra biti realizovana akcija čišćenja parka kod bivše kasarne u Кrčagovu.

Autor: LZS

 

Leave a Comment