POČEO JPF: Živelo pozorište!

Jubilarni 25. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ pod ovogodišnjim imenom „Vreme straha i podviga“ počeo je sinoć predstavom “Čistač“ Beogradskog dramskog pozorišta. Ovaj Festival je trebao da se održi prve sedmice novembra prošle godine u ustaljenom terminu, ali zbog pandemije koronavirusom sačekao je bolje dana. I napokon, bolji dani su stigli juče.

Koliko su publika i glumci bili željni pozorišne umetnosti govori i dugotrajni aplauz posle predstave i više puta nakloni glumaca, kao i uzvici i poskakivanje glumice Mirjane Karanović na sceni i suze u očima Milice Zarić.

– Živelo pozorište! – uzvikivala je Mirjana Karanović više puta.

I publika je posle sjajne predstave uzvikivala: Bravo!

– Umetnost i kultura zapravo su jedan važan put ka ozdravljenju. Shvatila sam koliko je meni pozorište važno i zato uvek vičem „Živelo pozorište!“. To stvarno osećam i meni je to stvarno jako važno. Nisam nikada bila toliko sprečena da budem na sceni i sada kada smo počeli da igramo, osetila sam koliko smo mi potrebni jedni drugima, ta publika nama i mi njima, i koliko je pozorište jedna luksuzna, ali dragocena i fenomenalna stvar – kazala je Mirjana Karanović.

Reditelj Boris Liješević je rekao da mu je JPF najdraži festival i prema njemu jako specifičan odnos.

– Važno je da smo se ponovo okupili u Užicu na ovom festivalu. Život je čudo i ova noć je čudo i da smo svi ponovo zajedno. Predstavu „Čitač“ radili smo pre nego što je počela korona kriza, pa prekinuli, pa smo radili preko vajber poziva, imali jednu zatvorenu premijeru kada se stišala situacija u junu prošle godine i zvanično izašli u oktobru, pa opet otkazivale predstave. Svašta je prošla ova predstava i evo nas konačno – rekao je Liješević.

I ostali glumci Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković. Jadranka Selec, Ivan Tomić i Milica Zarić govorili su o nastajanju predstave i složili su se da je najbitnije da su ostali jedinstveni.

Publika je ovu predstavu ocenila sa 4,71, što je poprilično visoka ocena na ovom festivalu.

Večeras je na sceni predstava „O medvjedima i ljudima“ reditelja Saše Anočića, a koju izvode glumci Narodnog pozorišta Sarajevo.

Autor:LZS

 

 

Leave a Comment