U Virovu kod Arilja nađen mrtav beloglavi sup

Ekološko udruženje “Rzav” iz Arilja je nedavno sa svojoj FB stranici objavilo fotografije mrtvog beloglavog supa i napisali orbazloženje.

– Ovo je drugi beloglavi sup koji je za godinu dana uginuo na teritoriji opstine Arilje, u selu Virovu. Mestani, policija, Ekološko udruženje Rzav dalje smo obavestili nadležne institucije. Pticu su preuzeli rendžeri Specijalnog rezervata Uvac, odakle će biti prebačena na Veterinarski fakultet na obdukciju, da bi se utvrdio uzrok uginuća – navedeno je na FB stranici Ekološkog udruženja “Rzav”.

U nastavku objave piše:

– Kako je beloglavi sup jedna od najugroženijih grupa ptica, koja nema prirodnog neprijatelja, jedini uticaj na njegov opstanak ima upravo čovek. Promena i uništavanje staništa, nedostatak hrane, uznemiravanje, a naročito ubijanje i trovanje korišćenjem otrova za uništenje pasa lutalica i glodara, predstavljaju glavne faktore smanjenja ove populacije. Ovu izuzetno značajnu pticu odlikuje sistem za varenje koji je sposoban da uništava viruse i bakterije, i tako doprinosi sprečavanju širenja zaraznih bolesti, kao i otpornost na najgore zarazne bolesti.

Izvor: FB stranica Ekološko udruženje Rzav

Leave a Comment