Počeo 14. Kustendorf

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, otvorila je 14. po redu Кustendorf, koji se ove godine održava onlajn i naglasila da Mokra Gora svakog januara postaje filmski centar Evrope i sveta koja okuplja na jednom mestu u isto vreme velika imena svetske kinematografije, mlade autore i zaljubljenike u film.

– Spoj mladosti, oličene kroz više od 20 studentskih filmova, sa ostvarenjima doajena svetskog filma, daje onu čaroliju koja festival izdvaja od drugih velikih filmskih manifestacija – istakla je Gojković.

Gojkovićka je pozdravila što je i ovogodišnji  festival zadržao dobru i važnu praksu promocije mladih talentovanih filmskih stvaralaca iz Srbije, regiona i celog sveta i dodala da će, iako je, kao i većina kulturnih sadržaja u prethodnih godinu dana, morao da se prilagodi novim onlajn oblicima komunikacije sa publikom, opravdati epitet manifestacije koju publika prati prvenstveno iz ljubavi prema filmu zahvaljujući svojim bogatim i raznovrsnim sadržajem.

Ministarka kulture i informisanja napomenula je da će ideja ovog festivala ostaviti dubok trag u sedmoj umetnosti, poput samog osnivača Emira Кusturice ali i gostiju prethodnih festivala, Nikite Mihalkova, Džima Džarmuša, Džoni Depa, Paola Sorentina.

– Jak autorski pečat i suptilno iznijansirana filmska poetika, koji kroz celu karijeru prate i profesora Кusturicu i ostvarenja koja se prikazuju na ovom festivalu, ono su što stvara razliku između večnosti i prolaznosti odnosno između prave umetnosti i komercijalne zabave – rekla je ministarka kulture.

Gojković je podsetila da Ministarstvo kulture i informisanja podržava festival od samog osnivanja i da je svesno ogromnog značaja koji ova manifestacija ima na planu međunarodne saradnje, afirmacije filmske umetnosti, promocije Srbije kao zemlje kulture, ali i mogućnosti koje pruža neafirmisanim autorima – da se sretnu, upoznaju i razgovaraju sa velikanima filma, da steknu nova znanja i kasnije ih primene u praksi.

– Posebno je važno da na međunarodnom planu ponovo budemo prepoznati po autorskom filmu i rediteljima koji nisu pravili kompromise sa globalnim trendovima, niti su povlađivali ukusima publike – ocenila je Gojković.

Gojković je izrazila verovanje da će 14. po redu Кustendorf  biti na jednako visokom nivou kao i festivali koji su organizovani prethodnih godina, čemu će svakako doprineti i eminentni gosti, velikani svetskog filma predvođeni Andrejom Кončalovskim.

Prilikom onlajn otvaranja 14. Кustenforfa, Emir Кusturica izrazio je uverenje da će se naredne godine festival odvijati onako kako smo navikli, zajedno i pred publikom iako je vrlo moguće da će ovaj način održavanja manifestacija biti naša budućnost. Кusturica je, između ostalog, istakao da se nada da će mladi umetnici preuzeti i obnoviti veliku ideju filma koja je, nažalost, marginalizovana.

U okviru takmičarskog programa 14. Кustendorfa biće prikazana dvadeset dva kratkometražna filma. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje ove godine takmičiće se filmovi mladih autora iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Кirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.

Članovi međunarodnog žirija ovogodišnjeg festivala su Aliće Rorvaher, Miki Manojlović i Bruno Tarijer. Nagradu „Vilko Filačˮ za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Autor LZS; Izvor Ministarstvo kulture i inofrmisanja

 

Leave a Comment