Prošle godine milijardu turista manje u Evropi

Evropu je prošle godine posetilo milijardu turista manje nego 2019, što je pad od 61 odsto, pokazao je izveštaj Evropske komisije za putovanja (ETC) za treće prošlogodišnje tromesečje.

Pandemija koronavirusa prekinula je period procvata evropskog turizma i vlade su požurile u pomoć, razmatrajući ujedno rešenja koja bi mogla da smanje zavisnost od prihoda od dolazaka stranih gostiju, prenosi B92.

Na vrhuncu, 2018. godine, turizam je činio 10 odsto evropskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljavao 11 odsto radnika. Više od polovine globalnog turizma realizovao se u Evropi, objavila je komisija u godišnjem izveštaju.

Rast se nastavio u 2019, iako sporijim tempom, saopštio je ETC, ukazujući na “klimavu” svjetsku privredu, američko-kineske trgovinske sukobe i strah od Bregzita bez dogovora.

Početkom prošle godine svetom se počeo širiti koronavirus i stvari su se promenile. Osim zdravstvenog sektora, njen razorni učinak posebno se teško osetio u sektoru putovanja i turizma.

Gubitak prihoda od turizma zabeležile su sve zemlje na Starom kontinentu, ali najteže je pogodio one koje od njega najviše zavise, Hrvatsku i Grčku.

Turizam čini više od petine BDP-a obe zemlje, koje su ove godine zabeležile vrtoglavi pad prihoda u tom sektoru.

Izvor: Blic

Leave a Comment