U Kosjeriću kreće gradnja jedinstvenog turističko-edukativnog kompleksa Srpsko selo – Kućice tradicionalne seoske arhitekture, vrt sa biljkama iz srpske poezije i hotel sa spa centrom (FOTO)

U užoj gradskoj zoni Kosjerića, u Skrapeškoj ulici, na površini od oko 2 ha na jesen će početi gradnja jedinstvenog turističkog i kulturnog koncepta – kompleksa Srpsko selo, koji će predstavljati svojevrsnu “Srbiju u malom”.

Kako je za eKapiju rekla menadžer i deo projektantskog tima ovog projekta, Marina Višnjić, reč je o originalnoj ideji investitora Miroslava Kovačevića, poreklom iz Kosjerića, da se dočara prikaz srpskog sela kroz spoj tradicionalnog i modernog.

– Ovaj pre svega edukativni kompleks će biti sastavljen iz rizorta u kojem će se nalaziti kućice za iznajmljivanje izgrađene na principima tradicionalne srpske seoske arhitekture, dok će drugi deo kompleksa obuhvatiti moderan hotel sa spa centrom – kaže Marina za naš portal.

Foto BSA, MORPH i MKA arhitektonski studio

Prema idejnom rešenju rizorta Srpskog sela, čiji su tvorci arhitekte Branislav Stojanović, Darko Ilić i Marina Višnjić i iz projektantskih studija BSA, MORPH i MKA, kućice će biti prikaz geografskih i stilskih razlika tradicionalne seoske arhitekture svih krajeva Srbije, od vojvođanske, preko šumadijske, moravske i kamenih kuća pirotskog kraja, pa do planinskih brvnara. To će, ističe naša sagovornica, biti postignuto uz korišćenje pojedinačnih elemenata, bez pravljenja replika ili donošenja originalnih kuća iz tih krajeva.

– Srpsko selo imaće 16 takvih kućica, a u okviru rizorta nalaziće se još dva, zajednička objekta – centralni atrijum i multifunkcionalna dvorana koja će služiti za kongrese i ostala dešavanja, i u čijem će podzemlju biti smešteni podrumi za vino i rakiju, a drugi centralni objekat biće restoran sa kafeom. Kao poseban deo kompleksa gradiće se hotel sa 4 zvezdice, kapaciteta 112 soba, sa spa centrom na oko 1000 m2 i zatvorenim bazenom – navodi menadžer ovog autentičnog projekta.

Foto: MAIN Architects

Ona dodaje da je u planu da hotel kao celina bude prilagođen potrebama različitih kategorija korisnika:

– Jedna ciljna grupa biće dece predškolskog i školskog uzrasta za koje je u planu organizovanje letnjih i zimskih kampova, za čim postoji velika potreba u Srbiji zatim sportisiti koji će ovde moći da dolaze na pripreme, ali isto tako biće idealno i za porodice i parove, recimo biće omogućeno i priređivanje ekskluzivnih venčanja. Najzad, cilj nam je i kongresni turizam i ostali sadržaji za poslovne ljude, kao što su organizovanje tim bildinga i prostora za digitalne nomade koji će biti opremljen brzim internetom i kompletnom neophodnom infrastrukturom.

Autori idejnog rešenja hotela su arhitekte Nikola Ivković, Marko Matejić i Stefan Đorđević iz studija MAIN Architects.

Čitav projekat rađen je uz podršku Šumarskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta i Etnografskog muzeja, a kuriozitet je da je konsultant projekta čak i doktorirao na tradicionalnoj srpskoj arhitekturi.

Foto: BSA, MORPH i MKA arhitektonski studio

Još jedna zanimljivost koja će krasiti ovaj kompleks biće rekonstrukcija “Srpskog vrta”, čiju će rekonstrukciju napraviti Šumarski fakultet.

– Srpski vrt je jedinstven po tome što će u njemu biti zasađene biljke koje su najčešći motivi srpske epske i lirske poezije, kao što su na primer smilje i bosilje – otkriva sagovornica eKapije, a sve sa ciljem da mi sami naučimo što više o Srbiji, ali i da se Srbija prikaže strancima u najboljem svetlu, kao i da se dodatno aktivira lokalna privreda.

Marina Višnjić napominje da će projekat, koji će biti građen u dve faze, do kraja oktobra dobiti građevinsku dozvolu:

– Rok za završetak Srpskog sela je 18 meseci, a uporedo će trajati radovi i na izgradnji hotela, koji je u planu da bude završen za dve godine.

Prema rečima investitora Miroslava Kovačevića, vlasnika građevinske firme “Nova adresa” koja će biti i izvođač radova na kompleksu, projektovana vrednost kompleksa je oko 5 mil EUR.

– Srpsko selo nam je prvi projekat ove vrste, a u planu je da ovakva srpska sela postoje svuda po Srbiji, po principu franšize. Nećemo bežati ni od partnerstva – najavio je Kovačević za eKapiju.

Inače, u medijima se pojavila informacija da će kompleks Srpsko selo firma Nova adresa graditi zajedno sa firmom Dejana Stankovića Stefial, što su iz Nove adrese demantovali, dok su u Stefialu za eKapiju rekli da “trenutno ne znaju o čemu se radi”.

B. Petrović, naslovna foto: BSA, MORPH i MKA arhitektonski studio,

eKapija

Leave a Comment