U duhu tradicije sa “Divanhanom” na Kraljevom trgu

Publika na Kraljevom trgu, u okviru ”Zlatiborskog kulturnog leta”, u sredu 11.avgusta, mogla je da uživa u lepim sevdalinkama u izvođenju bosanskohercegovačke grupe ”Divanhana”. Zvuci sevdaha širili su se među borovima, pažnju su privlačili vokal Šejle Grgić i svirka ostalih članova ovog sastava.

Bend „Divanhana“ počastio je zlatiborsku publiku jednim novim programom,a ujedno i predstavio novu članicu Šejlu Grgić. Neke od pesama koje je bend izveo i koje su oduševile publiku su „Zvijezda tjera mjeseca“, „Oj Safete,Sajo,Sarajlijo“, „Da sam ptica“ i druge. Publika je pratila pesme ”Divanhane”, pevajući sa izvođačima i nagrađujući ih aplauzom.

”Divanhana” je bosanskohercegovački sevdah bend koji izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj džez, pop i klasične muzike 20. veka. Namera benda je negovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim osvrtom na sevdalinke. Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata Muzičke akademije u Sarajevu. Debitantski album “Dert” snimili su u februaru 2011. godine u Nemačkoj, a nedugo nakon toga razvijaju koncertnu aktivnost učestvujući na brojnim festivalima (u Grčkoj, Švedskoj, Nemačkoj, Češkoj i Turskoj). Zatim objavljuju nove albume, u duhu tradicije, a nastupaju na koncertima u Sarajevu, Tuzli, Beogradu i širom Evrope. Ostvaruju i projekat sa Ambasadom SAD u kome su prvi put spojeni muzika sa Brodveja i sevdah.

”Divanhanu” čine Šejla Grgić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Hajdarević (bas-gitara), Larisa Lejla Droce (violina) i Irfan Tahirović (udaraljke).

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment