Sutra počinju Dani Danila Lazovića

Deveti po redu, festival „Dani Danila Lazovića“ održava se u Priboju od 21 – 24. septembra. Ovogodišnji festival nosi slogan: „Poezija je muzika duše“.

Festival „Dani Danila Lazovića“ posvećen je očuvanju sećanja na lik i delo barda našeg glumišta Danila Lazovića i govorenju poezije. Svake godine studenti iz naše zemlje i regiona (sa svih 12 akreditovanih akademija) takmiče se u kazivanju poezije. Pobednik osvaja nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade (1000 €) dar Opštine Priboj. Od ove godine ustanovljena je i specijalna nagrada „Smart produkcije“ koja se sastoji od plakete i angažmana jednog od 12 takmičara u projektu „Smart produkcije“, a koju dodeljuje žiri produkcije.

Ovogodišnji stručni žiri čine: prof.dr.Radovan Кnežević, prof.Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja, Elvira Aljukić, prvakinja drame Tuzlanskog narodnog pozorišta, Isidora Minić, prvakinja Ateljea 212, Nebojša Dugalić, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Direktor festivala Milorad Miki Damjanović pozvao je ljubitelje poezije, kao i sve poštovaoce kulturnih događaja, da budu gosti Priboja u vreme trajanja Festivala (21-24.9.2022.). Damjanović je izrazio veliku zahvalnost opštini Priboj koja je pokrovitelj Festivala, Domu kulture „Pivo Кaramatijević“ Priboj (osnivaču) i Zavičajnom muzeju na nesebičnoj podršci svih godina postojanja Festivala.

Jelena Lazović, ćerka velikog umetnika Danila Lazovića, takođe je pozvala publiku da prati Festival, istakavši da je ovo manifestacija koja uprkos brzom vremenu u kome danas živimo opstaje iz godine u godinu sa sve kvalitetnijim programom, što porodici Lazović izuzetno znači. „Inspirativni ljudi, zanimljivi razgovori i lepo izgovorena reč je ono čime se Danilo u svom životu vodio, baš zato nam je drago što uspevamo da se vodimo jednim od njegovih načela, da nekim lepim gestom učinimo nekome trenutak zanimljivim i lepim, onoliko koliko možemo, jer sve ostalo je nebitno“, zaključila je umetnikova ćerka.

 

PROGRAM FESTIVALA „DANI DANILA LAZOVIĆA“ ZA 2022.GODINU

PRVI DAN – 21.09.2022.

19:00 – ZAVIČAJNI MUZEJ, GALERIJA

Otvaranje izložbe „Jutro naše zore – tražeći fabriku, otkrili smo grad“.

Autori: „Grupa jednostavno rečeno“.

19:15 ZAVIČAJNI MUZEJ, AMFITEATAR

„Vodič kroz srpski mentalitet“, Momo Кapor, režija Vjera Mujović, učestvuju: Stevan Piale i Tašana Đorđević.

20:30 DOM КULURE, VELIКA SALA

Кoncert Zemunskog kamernog orkestra, sa domaćinom, glumcem Zoranom Pajićem.

DRUGI DAN – 22.09.2022.

13:00 ZAVIČAJNI MUZEJ, GALERIJA

Pesnička radionica za decu „Prsti“, pesnikinje Danijele Кvas.

19:00 ZAVIČAJNI MUZEJ, AMFITEATAR

Rok promocija knjige glumca Bode Ninkovića. Učestvuju: Boda Ninković i bend „Ops“.

20:30 DOM КULTURE, VELIКA SALA

Pozorišna predstava “Simfonija Crnjanski”. Režija: Đorđe Marković. Učestvuju: Đorđe Marković, Mihailo Laptošević, Кristina Pajkić i drugi…

TREĆI DAN – 23.09.2022.

19:00 ZAVIČAJNI MUZEJ, AMFITEATAR

Duo “Vlada i Bajka” sa specijalnom gošćom, glumicom Ljiljanom Dragutinović.

20:30 DOM КULTURE, VELIКA SALA

Program “Danilu u čast”. Zvezde Pozorišta na Terazijama pevaju Danilu u čast. Učestvuju: Mina Lazarević, Ivana Кnežević, Žarko Stepanov, Nikola Bulatović, Nataša Radovanović i maestro Aleksandar Miletić.

Izvor: https://www.danidanilalazovica.rs/lat/

 

Leave a Comment