Vodnjika – zimski sok

Stigla jesen u Taru i sa njom plodovi šuma. Ovdašnji narod još ih od davnina skuplja i pravi jedno piće, za koje kažu da je vitaminska bomba. U pitanju je vodnjika.

– Sećam se kada smo bili mali u selu nije bilo drugih sokova sem vodnjike. Pili smo je i bili zdravi – kaže sedamdesetogodišnja Zora Božić sa Tare.

Zora jesenje dan provodi skupljajući divlje kruške i jabuke, glog, trnjine i šipurak.

– Sakupim otprilike iste količine. Lepo se očiste od peteljki, operu i prosuše. Onda se stave u plastično burence i prelije vodom toliko samo da ih prekrije. Ja volim da dodam dunju i mušmule. Bolje bi bilo u drveno bure, ali ko to danas ima – kaže Zora.

Kaže ona da se sve to poklopi i čeka da “nadođe”.

– Posle 15 dana, a neko to drži tako i 40 dana, može da se pije. Dodaje se šećer, ali je bolji med. I jedno važno pravilo. Koliko se odvadi soka, toliko se ponovo doda vode. I tako cele zime imamo sok – kaže Zora.

To je, kaže ona, veoma zdravo, puno vitamina, pravi prirodni antibiotik.

– Ne znam za druge, ali mene baš okrepi. Veoma je zdravo, puno vitamina. Dobro je i za probavu, kao probiotik, a valja da pije i onaj koji mnogo kašlje ili ima astmu – kaže Zora.

Na Tari se mogu naći svi potrebni sastojci, jedino mušmule kupuje na pijaci. Sve se to drži u hladnom.

– Kada dođe proleće, ja uzmem iscedim taj sok, sipam u flaše i stavim u frižider. Sa njim prelivam salatu – dodala je Zora.

Autor: LZS

Leave a Comment