Medved i mladić oči u oču u Bajinoj Bašti

Rade Jaraković (25) iz Bajine Bašte pola sata pre ponoći, između utorka i srede, imao je susret koji će pamtiti ceo život. Na samo dva metra iza njega, oko 500 metara od centra Bajine Bašte, stajala je ogromna šumska zver – medved!

Susret medveda u Tari ne bi mnogo iznenadio, jer svi se kreću opeznije, nego inače. Ali, da se sretne medved u Bajinoj Bašti, u urbanoj sredini, nedaleko od centra, to je već veliko iznenađenje koje može dovesti čoveka u stanje pravog šoka. Takav šok je doživeo Rade, kada je sa medvedom imao potpuno neočekivano susret oči u oči.

U ulici Spasoja Ivanovića, u širem centru Bajine Bašte, u utorak veče, oko 23.30 časova odigrala se prava drama.

– Poneo sam sestrine stvari da stavim u automobil, jer sam trebao da je vozim za Užice. Automobil je bio na ulici, pored dvorišta. Kada sam otvorio vrata od kola, prvo sam čuo neki tup udarac iz obližnjeg šume, a onda kao da nešto ide ulicom, kao da grebe po asfaltu, a onda i neko brundanje, režanje… ne mogu da opišem. Prvo nisam smeo da se okrenem, jer sam sledio od straha. A kada sam se okrenuo video sam medveda najpre četvoronoške, a onda se odjednom propeo na zadnje noge. Bio je na oko dva do tri metra od mene. Ispuštao je neke zvuke poput režanja – priča još uvek uzbuđeni Rade, koji se presabira šta je sve bilo to veče.

Rade kaže kao da se odjednom prenuo i kao da je dobio neku do sada neviđenu snagu.

– Potrčao sam kao ogradi visokoj dva metra i preskočio je. Nisam ni znao da to mogu da uradim. Tek tada sam se okrenuo i iza sebe video medveda kako trči niz ulicu – dodao je Rade.

Ušao je odmah u kuću i zatvorio vrata. Ukućani, sestra, otac, majka su ga odmah pitali šta je bilo, jer je bio potpuno bled, bez daha. Kada se malo povratio ispričao im je šta se dogodilo.

– Prvo sam im rekao da nipošto ne izkaze napolje. A onda sam ispričao da sam video medveda kod kola, da je stajao blizu mene, kako sam preskočio ogradu i uleteo u kuću. Odmah smo pozvali policiju i lovačko udruženje. Ubrzo je došla policija sa dugim cevima i lovci, i krenuli su da traže medveda. Nisu ga još pronašli, ko zna dokle je stigao. Došle su i komšije, a jedan je ispričao da su i njegova deca videla medveda kako trči ulicom. Isto je jedan komšija iz poprečne ulice rekao da je kroz prozor video medveda kako preskače ograde i beži kroz dvorišta – kaže Rade.

Imaju Jarakovići i psa, ali se on nije oglasio. Kako kažu, sakrio se od straha od zveri.

Medved do danas nije pronađen. Pretpostavlja se da je otišao u planinu, ali opet preporučuje se građanima Bajine Bašte da budu oprezni. Još nije poznato da li je to medved koji se prati putem ogrlica ili neki novi koji se tek pojavio.

Autor: LZS

Leave a Comment