Počela 26. Međunarodna umetnička kolonija keramike Zlakusa – Užice /FOTO+VIDEO/

Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa-Užice počela je danas u Užicu i na njoj će se veći deo od 11 umetnika iz Srbije, Slovenije i Austrije po prvi put susresti sa pravljenjem i pečenjem umetničkih radova keramike na tradicionalni način.

Sofija Bunardžić je osnovala ovu koloniju pre 26 godina u želji da se sačuva stari zanat izrade keramičkih posuđa. Ona je jedna od zaslužnih zbog čega se izrada keramike u selu Zlakusa kod Užice našlo na UNSEKOvoj listi.

– Zbog epidemije korone prošle i ove godine imamo novi koncept rada. Mnogi umetnici nisu mogli da dođu zbog korone, tako da ove godine imamo dva umetnika iz Slovenije, tri umetnika iz Austrije će nam se pridružiti i šest umetnika iz Srbije. Umesto u selu Zlakusa kolonija se odvija u prostoru stare kasarne, neposredno pored galerije „Reflektor“. Ovde imamo lepu radionicu, a umetnici su prezadovoljni. Imamo saradnju sa majstorom Brankom i Jelenom Sarvan iz Zlakuse, koji su obezbedili glinu kojom stvaramo umetnilčka dela. Na kraju stvaranja dela sledi pečenje na otvorenoj vatri. Dakle isti je proces rada – objasnila je Sofija Bunardžić.

Ratko Trmčić, većnik za kluturu Grada Užica, rekao je da ova kolonija već 25 godina pronosi ime Zlakuse i Užica celim svetom.

– Sačuvan je stari zanat, a ime Zlakuse i Užica se pronosi celim svetom. Grad Užice i Ministarstvo kulture podržali su ovogodišnju koloniju sa po 400.000 dinara – rekao je Trmčić.

Kroz koloniju za 25 godina prošlo je 370 umetnika iz 37 zemalja sveta sa svih kontinenata.

– Od većih zemalja jedino nismo još imali umetnike iz Kine. Umetnici koji su do sada bili kod nas primenjuju stečeno znanje u svojim zemljama. Svi su prezadovoljni što su naučili jedan stari zanat. Jednoj umetnici iz Izraela dala sam crtež točka koji se vrti i na kome se pravi predmet, pa ona sa njihovom glinom radi umetničke predmete. Isto i Marija Boš iz Španije nastavila je da pravi umetničke predmete. Bitno je da ta glina kojom rade u sebi ima šamota – kaže Sofija.

Mnogobrojni radovi nastali u prethodnim kolonijama nalaze se u magacinu koji je obezbedio Grad Užice i čeka se projekat za galeriju keramike. Takođe, radi se i na otvaranju manje galerije u Zlakusi, gde će biti izložen deo radova. Oko 150 umetničkih radova nalazi se u Potpećkoj pećini, pa posetioci često pitaju da li su i ti predmeti nađeni u pećini i iz koga su doba.

Za deset dana, koliko traje ovogodišnja kolonija, umetnici će stvarati svoja dela. Umetnica Maruša Mazi iz Ljubljane završila je keramiku, a sada se prvi put susrela sa ovakvim načinom izrade.

– Ovo je prvi put da radim na tradicionalan način i veoma je zanimljivo. Mi u Sloveniji nemamo ovako nešto. Ovde je veoma prijatno, hrana je dobra i ljudi su veoma prijatni. Za ovu koloniju čula sam od drugarice iz Beograda Nataše Bojanić i ona me je pozvala, što sam rado prihvatila. Jedva čekam da vidim pečenje ovih predmeta – rekla je umetnica iz Slovenije.

Prijateljica koja ju je pozvala Nataša Bojanić iz Beograda je takođe došla da učestvuje na ovoj koloniji.

– Ja sam završila Umetničku školu u Užicu i kasnije Fakultet primenjene umetnosti keramike. Ovde sam drugi put. Prvi put sam bila kao nagrađeni učenik srednje škole. I evo me posle 6 godina ponovo. Lepo se osećam. Ovde je zanimljiv program, a ovaj prostor kao da je stvoren za naš rad. Uvek je zanimljivo raditi sa glinom, naročito na ovaj način. Naročito je zanimljivo pečenje radova na otvorenoj vatri, a zatim posipanje brašnom ili nekim drugim organskim materijalom – kaže Nataša.

Za Anu Živković iz Aranđelovca ovo je potpuno novo iskustvo, jer njeni umetnički radovi nastaju od kamena.

– Ovde sam jer sam zaljubljena u stare zanate. Kamen i glina su potpuno različite stvari i ovo je za mene novo iskustvo. Oduševljena sam celom kolonijom. Volim iskušenja i ovo je prilika da isprobam nešto novo prvi put – kazala je Ana Živković.

Ana Lazić iz Užica već ima veliko iskustvo na koloniji i često pomaže Sofiji.

– Prednost ove kolonije što se odvija ovde u gradu a ne u Zlakusi je što umetnici mogu na bolji način da organizuju slobodno vreme, u gradu su i sve im je na dohvat ruke. Inače, ova kolonija je izuzetna za sve nas – kaže umetnica Ana Lazić.

Autor: LZS

Leave a Comment