Obnova tvrđave Solotnik

Ruševine srednjovekovnog zamka Solotnik biće obnovljene po uzoru na originalne metode i tehnike gradnje, te će ovom utvrđenju biti vraćen nekadašnji izgled.

Opština Bajina Bašta je oglasila tender za izradu idejnog i glavnog projekta rekonstrukcije srednjovekovnog utvrđenja Solotnik. Kako se navodi u dokumentaciji, projektom je potrebno predvideti celovitu obnovu srednjovekovnog zamka na osnovu svih sačuvanih materijalnih podataka.

– Obnovu zamka potrebno je izvršiti tako da se kružna kula i dvorana mogu koristiti kako za prezentaciju nalaza sa samog lokaliteta, tako i za promociju kulturno istorijskih vrednosti ovog srednjovekovnog utvrđenja i područja na kome se lokalitet nalazi – navodi se u dokumentaciji.

Obnovu zidova, dodaje se, potrebno je predvideti po uzoru na originalne metode i tehnike gradnje, s tim što bi se za spoljašnja lica koristio prvobitno upotrebljen kamen izdvojen prilikom uklanjanja obrušenog gradiva u istoj tehnici i slogu, sa ispunom nedostajućih masa zidova, a za unutrašnja zidanja je potrebno nabaviti kamen iste vrste za obnovu nedostajećih delova građevina.

U kuli i ostalim građevinama sva mesta greda i međuspratnih konstrukcija obraditi, oblikovati i obnoviti prema zatečenim ostacima i dimenzijama.

Kako se ističe, prilikom izvođenja pripremnih građevinskih radova i raščišćavanja potreban je stalni nadzor arheologa, a imajući u vidu specifičnu lokaciju kompleksa, tj. udaljenost od urbanih naselja, dodaje se, neophodno je projektom predvideti snabdevanje električnom energijom i vodom.

Predanja o mitskom blagu

Solotnik je arheološki lokalitet u Solotuši, oko 9 km od Kaluđerskih bara, na istočnoj strani Nacionalnog parka Tara, na kome dominiraju ruševine srednjovekovnog zamka. Utvrđenje je sagrađeno na stenovitom platou.

Okamenjeni krečni malter, brojni nalazi oružja i oskudni ulomci stone grnčarije, ukazali su da je Solotnik užurbano građen i da je osvojen u turskom napad u 15. veku.
Prema lokalnim predanjima, u Solotuši i okolnim selima su postojali rudnici soli, gde se kopalo i zlato, a namena utvrđenja je bila, pre svega, njihova zaštita.

Legenda kaže i da je na ovom lokalitetu zakopano blago, međutim do danas, nije pronađeno.

Izvor: eKapija, foto Užička nedelja

 

Leave a Comment