Zlatibor pred praznike: NISU POTVRĐENE JOŠ SVE REZERVACIJE

Na Zlatiboru se već oseća praznična atmosfera. Iako trenutno nema snega, a mnogi se nadaju da će ga biti od vikenda, turisti lepo i sunčano vreme koriste za šetnje oko tek uređenog jezera, a ponajviše po obroncima oko centra Zlatibora. Šetalište ka Spomeniku na Šumatnom brdu je staza koju mnogi koriste za laganu rekreaciju, fotografisanje i uživanje na suncu i čistom vazduhu.

U centru se privode ovogodišnji, ali i oni višegodišnji radovi. Trenutno se završavaju pešačke staze, postavlja se nova bina, peru se ulice, a svi očekuju da se najskorije vreme pusti u rad panoramska gondola. U opštini Čajetina nas uveravaju da će gondola biti puštena do nove godine, čeka se samo dobijanje upotrebne dozvole.

Prema rečima direktora TO “Zlatibor” Vladimira Živanovića očekuje se veliki broj gostiju, ali možda za nekoliko procenata manje nego prošle godine.

– Do sada je rezervaciju potvrdilo 10 posto manje gostiju u odnosu na period prošle godine. Ljudi su ipak u nekoj neizvesnosti, još nisu sigurni kakva će biti situacija sa epidemijom, kakve će se nove mere doneti, da li će biti snega. Ipak, očekujemo da će za praznike i zimski raspust popunjenost biti najmanje 85 posto – rekao je Živanović.

Za razliku od hotela u privatnom smeštaju traži se apartman više. Prema rečima vlasnika apartmana popunjenost je skoro 100 posto.

– Ne znam da li ima slobodnih mesta u privatnim apartmanima. Mnogi su već rezervisali u oktobru i početkom novembra, tako da je sada stvarno teško naći slobodan smeštaj. Cene su raznolike. Zavisno od veličine apartmana, broja soba, opremljenosti i lokacije najam se kreće od 50 do 65 evra po danu, a u kućama i luksuznijim apartmanima od 70 do 150 evra dnevno. Ima smeštaja i po sobama u kućama i cena po ležaju je od 10 do 15 evra. U konačištima i pansionima trodnevni aranžman košta od 20.000 dinara za dve osobe, pa do 40.000 dinara za smeštaj porodice u manjem apartmanu, dok pojedini objekti nude smeštaj od 20 evra po ležaju sa uključenim doručkom. U hotelima cene su znatno više od 20.000 pa do 80.000 dinara – kaže nam vlasnik jednog privatnog apartmana.

Na Zlatiboru, u centru, nigde nije istaknuto da neko organizuje doček Nove godine. Iako se radi bina na Kraljevom trgu, neće biti organizovanog dočeka zbog epidemije. U opštini Čajetina su rekli da su radovi na bini deo planirane rekonstrukcije trga.

Da nije sve pretvoreno u beton i da je ova planina izgubila dušu, kako to vole da kažu dežurni kritizeri Zlatibora, govori i slika od danas pre podne, na kojoj nekoliko krava mirno pasu u kružnom toku na ulasku u centar Zlatibora.

Autor LZS

Leave a Comment