Obeleženo 166 godina od rođenja Tesle

Prva hidrocentrala sagrađena po Teslinim principima u Evropi, a druga u svetu nalazi se u Užicu. Za vikend je, povodom 166.godišnjice od rođenja Nikole Tesle, kod centrale organizovana manifestacija „Tesla na Đetinji“ gde su posetioci mogli da se podsete istorijata i značaja hidroelektrane za preporod Užica kao i bolje upoznaju sa delom genija čije su otkriće Užičani među prvima prihvatili.

U osvit 20. veka zasjalo je Užice, zahvaljujući preduzimljivim vizionarima koji su, samo 5 godina posle one na Nijagari, sagradili hidroelektranu po Teslinim principima u tadašnjoj srpskoj zabiti i nisu zastali pred nemogućim. Turbine i oprema za elektranu po gradom su iz Beča stigli prugom do Kragujevca, a onda volovskom zapregom do Užica.

– To je zaista bilo ravno čudu kada je vidjelo izašlo iz reke Đetinje, osvetlilo grad Užice i omogućilo ljudima da proizvode, rade nešto što veliki deo Evrope i sveta nije mogao u to vreme, a to je prvenstveno zasluga našeg Nikole Tesle i naravno Đorđa Stanojevića. Zahvaljujući njihovoj saradnji napravljena je ova centrala – kaže Goran Marjanović, inženjer elektronike, „Teslijanac“.

Stoleće posle gradnje elektrana „Pod gradom“ je uređena, mašine popravljene i počela opet da proizvodi struju.

– Ja sam vodio ekipu za održavanje. Održavali smo ovu elektranu i elektranu u Turici. Mašine su reparirane i kolege koje su pre nas radile jako su dobro radove izveli tako da su one u jako dobrom stanju – kaže Ljubodrag Jezdimirović.

Za Užičane, stara hidroelektrana je više od zgrade, sećanje na pretke i ponos, pa su zato mnogi iskoristili retku priliku da je pogledaju.

– Ljudi žele da vide kako je to funkcionisalo, te generatore, turbine, kako je funkcionisalo pre, a i najzanimljivije je ljudima sama izrada centrale, jer su ovo sve teške mašine – kaže Nemanja Obradović iz Narodnog muzeja u Užicu.

Pre nekoliko godina, zgrada pod zaštitom i svetski raritet promenila je opis, dograđen je deo i ostala bez vode i vodopada. Cela priča nastavke dobija na sudu, a zgrada koju su preci današnjih Užičana mudro sagradili, za njihove potomke uglavnom je zatvorena osim u retkim prilikama kakav je Teslin rođendan.

Izvor: RTS, foto: TO Užice

 

Leave a Comment