Medvedi sa Zlatibora

Bato, Zlatibor i Milunka su nova tri medveda koja su markirana na prostoru Zlatibora u okviru projekta monitoringa ove zveri.

Profesor Duško Ćirović sa Biološkog instituta u Beogradu, koji godinama radi na ovom projektu, kaže da su u poslednjih godinu dana markirali sedam medveda, od kojih tri na Zlatiboru, po dva na Tari i Goliji i jedan na Jadovniku.

Medved Bato

– Ovaj projekat sprovodi Biološki fakultet, JP Srbijašume i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, uz podršku Lovačkog udruženja Zlatibor. Medvedi se markiraju satelitskim GPS ogrlicama, kojima se prati njihovo kretanja i potraga za najpogodnijim staništem. Tako dobijamo informacije o povezanonosti tih predela i o koridorima kojima se medvedi kreću – rekao je profesor Ćirović.

Medved Bato

Do sada je ukupno sa ovim novim markirano preko 20 medveda.

– Na području Zlatibora poslednjeg smo markirali medveda Bata, a pre njega, prošle godine, Zlatibora i Milunku. Neke jedinke češće prelaze u Bosnu i Hercegovinu. Ženka Milunka se brložila i okotila u Bosni, u području Varde, između Višegrada i Rudog. Trenutno njeno je kretanje je uz sami granični pojas sa Srbijom. Ona je stara oko šest godina, a zimus je okotila četiri mečeta, koji su sada neprekidno sa njom i mogu reći da je ona dobra mama – kaže profesor.

Na Jadovniku je markiran medved Bora, Radul i Maksim na Goliji, dok su na Tari markirani Aleksandar i Zoran.

Medved Aleksandar

– Medved Aleksandar će nam dati veoma dosta podataka, jer na sebi nosi ugrađenu kameru. Za godinu dana trebalo bi da je preuzmemo i dobićemo dragocene podatke o životu jednog medveda. On je teritorijalni medved, jer 90 posto vremena provodi na Tari. Brlog mu je u kanjonu Tare – kaže Ćirović.

Praćenje medveda

Ovo praćenje medveda je veoma bitno kako bi se formirala stalna hranilišta, čime će se sprečiti njihov odlazak u naselja u potrazi za hranom. U planu su da se naprave hranilišta u Semegnjevu i Murtenici, kao i dve čeke, gde bi se mogli dovesti turisti da posmatraju medvede.

Autor: LZS, foto: privatna arhiva Duška Ćirovića

Leave a Comment