Godišnjica NP “TARA”

Nacionalni park Tara je osnovan 13. jula 1981. godine sa zadatkom zaštite prirodnih i kulturnih vrednosti istoimene planine.

Ovo područje je riznica prirodnih dragocenosti i utočište za brojne vrste iz daleke prošlosti. Posebno se izdvajaju Pančićeva omorika i Pančićev skakavac, a treba istaći da je ovo područje najznačajnije stanište medveda i divokoze u Srbiji. Ipak, osnovni fenomen Nacionalnog parka predstavljaju šume koje pokrivaju 80% teritorije i spadaju među najočuvanije, najkvalitetnije i najproduktivnije u Evropi. Ovde je registrovana 1/3 biljnih vrsta Srbije, 60 vrsta sisara, 140 vrsta ptica, 19 vrsta riba… Geonasleđe je, takođe, jako raznovrsno i upravo je reljef u najvećoj meri bio preduslov za izuzetnu biološku raznovrsnost područja. Naravno, Tara ima i značajne kulturno-istorijske spomenike, od kojih su najpoznatiji manastir Rača, zadužbina kralja Dragutina iz 13. veka i nekropole sa stećcima uvrštene na listu UNESКO svetske kulturne baštine.

Povodom obeležavanja godišnjice Nacionalnog parka Tara u galeriji Parobrod u Beogradu otvorena je izložba fotografija „Tara planina bogova“ autorke Biljane Mihajlović. Izložba će biti otvorena do 31. jula. Takođe, u periodu od 11. do 16. jula Nacionalni park Tara je domaćin seminara o „Sprovođenju opšteg monitoringa u zaštićenom području“ u organizaciji Asocijacije nacionalnih parkova i zaštićenih područja Srbije.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment