Najbolji harmonikaš – Petar Marković

Petar Marković je pobednik Festivala “Prva harmonika Srbije – Izvorske kapi” Zlatibor 2021, po izboru stručnog žirija čiji je predsednik bio Ljubiše Pavković, dugogodišnjeg šefa Velikog narodnog orkestra RTS-a i članova Slavka Mitrovića-Cala virtuoza na harmonici i dugogodišnjeg člana Velikog narodnog orkestra RTS-a i Gvozdena Erakovića profesora i direktora muzičke škole iz Smedereva.

Festival harmonike je odžan na Zlatiboru. Apsolutni pobednik i laureat ovogodišnjeg festivala u seniorskoj kategoriji je Petar Marković, dok su u kategoriji petlića prvu nagradu podelili Ignjat Momčilović i Lazar Čutović, u kategoriji starijih pionira pobednik je bio Nikola Simić, u kategoriji mlađih juniora Stevan Nešović, u kategoriji juniora Željko Jevremović i u kategoriji dueta Nikola Simić i Nemanja Radosavljević. Najbolji takmičari izveli su za publiku po jednu numeru i publici pokazali svu lepotu ovog instrumenta kao i svoj raskošni talenat.

Ove godine festival je imao i memorijalni karakter, u čast legendarnog, prerano preminulog harmonikaša Bojana Jovanovića. Emotivan govor u njegovu čast održao je predsednik žirija Ljubiša Pavković koji je publici govorio o saradnju sa ovim umetnikom i rekao da ostaje žal što je ta blistava karijera trajala veoma kratko.

Nakon takmičenja pevačica Goca Lazarević je otpevala tri pesme za publiku. To je bila i najava za nastavak večerašnjeg programa, kada će se u Kulturnom centru održati takmičenje “Izvorske kapi – Prvi glas Srbije” u izvornom narodnom pevanju.

Predsednik žirija biće upravo ova naša poznata pevačica, dok će se najbolji takmičari predstaviti publici na Kraljevom trgu od 21 čas.

Autor: LZS, foto TO Zlatibor

 

Leave a Comment