LjAJIĆ: Srbija će pretrpeti štetu od milijardu evra zbog manje stranih turista

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da se procenjuje da će Srbija usled epidemije izazvane korona virusom ove godine pretrpeti štetu od oko milijardu evra zbog nedolaska stranih turista.

-Možda šteta bude nešto manja zbog dobrih rezultata u januaru, februaru, pa i ni mart nije bio tako loš – kazao je Ljajić za RTS i dodao da će povećan broj domaćih turista u Srbiji uspeti da nadomesti „nešto“, ali ne dovoljno.

Rekao je da je broj stranih turista u odnosu na prošlu godinu u januaru porastao za 28 odsto, a u februaru 18 odsto, ali da se zbog epidemije u narednim mesecima beleži pad za više od 90 odsto.

Ljajić je istakao da su se zbog novonastale situacije pojavile nove destinacije za domaće turiste u Srbiji, poput Stare planine i Кosjerića.

Iako na nivou zemlje neće biti moguće nadomestiti nedostatak stranaca, neke destinacije poput Sokobanje, Vrnjačke Banje i Zlatibora će to uspeti, i one, kako je Ljajić kazao, beleže više poseta od glavnog grada Beograda.

Autor LZS, Izvor Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

 

Leave a Comment