Ovogodišnje “Licedersko srce” na on-lajnu – UČESTVUJU DECA IZ 15 ZEMALJA

Međunarodni dečiji festival folklora “Licidersko srce”, koji se svake godine održava u Užicu u organizaciji Udruženja “Era”, zbog pandemije virusa korona, po prvi put od osnivanja neće biti skupa dece, već će biti održan on-lajn.

– U želji da ni u godini pandemije verusa korona, kad su otkazane ili na neodređeno vreme odgođene skoro sve manifestacije i javni skupovi u Srbiji i svetu, ostvarimo neprekidno trajanje jednog od najdražih festivala u ovom delu sveta – odlučili smo da naš festival održimo u on-lajn obliku. Festival će trajati od 15. do 17. avgusta, od 20 časova pa oko 90 minuta preko našeg jutjub kanala, naše FB stranice i drugih medija – najavila je Ivana Cvetković iz organizacionog odbora.

Iako u ovim uslovima učešće će uzeti 15 zemalja sveta.

– Na online Liciderskom srcu učestvuju ansambli iz 15 zemalja sveta (Meksika, Kolumbije, Perua, Egipta, Turske, Francuske, Belorusije, Bugarske, Italije, Poljske, Slovenije, Nemačke, Moldavije, Bosne i Hercegovine – Republike Srpske i Srbije), koji će prvo dati video poruku prijateljstva i podrške festivalu i nakon toga prikazati svoj folklorni igrački program – dodala je Ivana i dodala da će Festival biti organizovan dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Udruženje “Era” od 2009. godine organizuje Međunarodni dečiji festival folklora “Licidersko srce” i vrlo brzo ovaj festival je postao jedna od najvećih manifestacija ovog tipa u Evropi, a svakako najveća u Srbiji.

Već pet godina je na listi CIOFF-a (Svetske organizacije folklornih festivala i folklorne umetnosti). Festival je svih prethodnih godina programski trajao od 15. do 19. avgusta.

Centralna manifestacija je bila na gradskom trgu u Užicu, a festivalski programi su se paralelno odvijali i na Zlatiboru  i  u Višegradu (Republika Srpska, BiH). Do sada je učestvovalo oko 8.500 dece i mladih iz 40 država sveta sa 5 kontinenata.

Predsednik Republike Srbije je u prethodnih pet godina bio pokrovitelj manifestacije, a tu je i podrška Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Autor LZS 

Leave a Comment