Izabrane najukusnije vanilice

Postoje ukusi po kojima se pamti neko vreme, događaj, ili čitava destinacija. Postoje ukusi koje pamtimo i  želimo da ih  se uvek sećamo. Postoje vanilice, koje su uvek više od ukusa.

Baš zato Turistička organizacija Srbije bila je deo završnice izbora za najbolji recept za vanilice koji je organizovao poznati kulinarski portal “Recepti i kuvar onlajn”.

U prostorijama Turističke organizacije održano je završno degustiranje i žiriranje. Po glasovima žirija, recept za najukusnije vanilice predstavila je Milica Živanović iz Bele Crkve.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović naglasila je važnost očuvanja tradicionalnih recepata.

– Ukusi, gastronomija su ono što upotpunjuje ponudu jedne turističke destinacije – rekla je direktorka Labović i dodala da ukus lokalnih specijaliteta jedan je od tri utiska koji turisti ponesu sa sobom posle  putovanja.

Predsednica žirija Dr Biljana Đorđević, muzejski savetnik u  Narodnom muzeju, podsetila je da vanilice nisu originalno srpski recept. Ipak, od momenta kad su stigle na naše prostore, one su se odomaćile. Domaćice su ih usavršavale tako da su s pravom zaslužile epitet najpopularnijeg slavskog ili prazničnog  kolača koji se danas priprema gotovo u svakom domaćinstvu.

Da su vanilice najpopularniji praznični kolač na svetu potvrdio je još pre 6 godina priznati gastronomski portal ,,Food52”.

Organizator takmičenja i urednik portala “Recepti i kuvar onlajn” Miodrag Ilić zadovoljan je što je čak i u vreme pandemije na takmičenje stigao veliki broj recepata. Kako najavljuje, promocija tradicionalnih recepata i ukusa nastaviće se i ubuduće.  Nagrade za najuspešnije takmičarke  obezbedila je Mlekara Šabac.

Izvor: TOS

 

Leave a Comment