Gondola prevezla pola miliona putnika za dve godine

Dve godine je prošlo  kada je zlatiborska Gold gondola prevezla prve putnike od početne stanice do vrha Tornik, trasom dužine 9 kilometara. Najveća investicija Opštine Čajetina vredna 13,5 miliona evra, Zlatna žičara je opravdala očekivanja Opštine Čajetina i njenih stanovnika koji su verovali da će ugledati svetlost dana i spojiti centar Zlatibora sa najvišim vrhom Tornik. I pored brojnih prepreka tokom izgradnje, najduža jednosegmentna gondola na svetu ucrtala je Zlatibor na globalnu turističku mapu.

– Кada smo realizovali višedecenijsku ideju naših predaka, i na tome smo im neizmerno zahvalni, o gondoli na Zlatiboru, nismo ni slutili da će stvarno biti zlatna kako joj i samo ime govori. Posle dve godine rada se potvrdilo da je i više nego opravdala svoje postojanje, ne samo za nas kao lokalnu samoupravu i naša javna preduzeća, već i za stanovništvo opštine Čajetina, investitore i brojne turiste koji dolaze na Zlatibor.  Trenutno radimo na uvođenju brojnih pratećih sadržaja kao što je završetak upravne i poslovne zgrade na početnoj stanici gondole, izgradnja garažnog prostora, kao i izgradnja golf terena i sadržaja na vodi kod međustanice pored Ribničkog jezera – rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Investiciju u zlatiborsku gondolu se isplatili već u prvoj godini njenog rada, više nema kreditnog zaduženje kod banaka, kao ni finansijske obaveze prema isporučiocu opreme, tako da je sadašnji prihod čista zarada koja se ulaže u dodatne sadržaje za korisnike gondole.

– Uskoro počinjemo sa radovima na drugom kraku gondole, od međustanice kod Ribničkog jezera do vrha Čigota – najavio je Stamatović.

Direktorka „Gold gondole“ Bojana Božanić je najavila da se uskoro očekuje i 500 hiljaditi putnik koga će darivati zanimljivim nagradama. – Nastavljamo sa aktiviranjem novih sadržaja, sve u skladu sa prirodom i održivim načinom korišćenja. Na međustanici planiramo izgradnju ekološkog parka koji će već na leto biti u funkciji, uz dodatne turističke sadržaje na samom jezeru. Osvetlićemo trasu gondole, izgraditi solarnu elektranu, a planiramo i dodatne sadržaje na samoj gondoli, od kojih smo već aktivirali mogućnost uživanja u tradicionalnim zlatiborskim proizvodima tokom vožnje do Tornika i nazad – rekls je direktorka Božanić.

Gondola je pre dve godine puštena u rad u prisustvu predsednika z Aleksandra Vučića.

Autor: LZS

 

Leave a Comment