Ne koristite pirotehniku u NP Tara, može doći do požara, a i uznemire se životinje

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika Nacionalni park Tara je posetio veliki broj posetilaca, a najposećeniji je bio vidikovac Banjska stena. Procenjuje se da je ovaj vidikovac za vreme novogodišnjih praznika posetilo oko 15.000 ljudi. Zbog toga je služba čuvara zaštićenog područja Nacionalnog parka “Tara” pojačala prisustvo i dežurstva.

– Posebnu pažnju smo posvetili lokalitetu Banjska stena koji je, kako je i očekivano, bio jedan od najposećenijih lokaliteta na Tari. Čuvari zaštićenog područja NP Tara su pre i posle praznika očistili lokalitet Banjska stena od otpada. Pohvalno je, s obzirom na oko 15.000 posetilaca, da je količina smeća ostavljena na vidikovcu i prilaznim putevima neznatna – rekao je Ranko Milanović iz NP Tara i dodao da su najveći deo posetilaca bile osobe mlađe od 30 godina.

Međutim, naglasio je on, da je veliki problem predstavljala upotreba pirotehnike u novogodišnjoj noći, pre svega u naposrednoj blizini objekata u naseljima.

– Upotrebom pirotehnike povećava se rizik od izazivanja požara, a takođe buka negativno utiče na ponašanje životinja i unosi nepotreban nemir u stanište. Ovom prilikom apelujemo na suzdržavanje od korišćenja pirotehnike tokom proslave pravoslavne Nove godine – kaže Milanović.

Izvor: NP Tara, Autor: LZS

Leave a Comment