Električni automobili čuvaju Zlatibor

U skladu sa ekološkom politikom Opštine Čajetina, a s ciljem popularizacije prevoznih sredstava novije generacije, „Turistička organizacija Zlatibor“ dobila je na korišćenje automobile koji funkcioniše na električnu energiju. U stvari, prema rečima direktora, Vladimira Živanovića, cela vizija je potekla od težnje opštine Čajetina da postana prva ekološka opština, pa se tako i Turistička organizacija „Zlatibor“ priključila tom projektu.

S obzirom da Čajetina nema divlje deponije na svojoj teritoriji, otvareno je postrojenje za preradu otpadnih voda, a i „Gold gondola“ ne zagađuje okolinu, mi težimo tome da budemo „zelena“ opština. Želimo da to nastavimo, da savremenim turistima ponudimo mogućnost punjenja svojih električnih automobila, te je naš prvi korak ka tom cilju bio ugradnja električnog punjača na parkingu ispred Turističke organizacije. Punjenje je potpuno besplatno. Zatim smo dobili na koriščenje tri automobila koje smo stavile u turističke svrhe – rekao je direktor TO „Zlatibor“.

Ovaj punjač se već nalazi i na zvaničnim mapama koje vozači koriste. Vozila su brendirana logom TO “Zlatibor”, kao i napisom koji apeluje na očuvanje životne sredine. Ispitana su i u zimskim i letnjim uslovima, i veoma su se dobro pokazala.

Električni automobili su na raspologanju turistima. Od 31. jula 2021. godine Turistička organizacija “Zlatibor” je pokrenila projekat “Pokreni zelenu turu”.

Projekat “Pokreni zelenu turu” ima za cilj podizanje svesti po pitanju zaštite životne sredine i održivog razvoja. Na ovaj način posetiocima je omogućeno da obiđu zlatnu planinu na jedan drugačiji način koristeći vozila koja su potpuno ekološki prihvatljiva, sto posto na struju, kao i bicikle koje imaju elektro asistenciju, a mogu se koristiti i kao običan bicikl – rekao je Živanović.

Projekat “Pokreni zelenu turu” obuhvata dva smera: prvi Mokra Gora, odnosno  Drvengrada sa Šarganskom osmicom i stanicama Vitasi i Jatare, i drugi obilazak Sirogojna, Stopića pećine, vodopada u Gostilju, Ljubiša. Takođe, vozila se mogu iznajmiti i u sopstvenoj režiji osmisliti turu ukoliko želite da se provozate u svom aranžmanu po principu rent-a-car.

Koristeći vozila koja za pogon imaju samo motore na struju, moguće je doživeti iskustvo koje će vas uveriti da je upotreba ovih vozila korisna za našu sredinu, a po mnogim parametrima daleko komfornija od upotrebe standardnih automobila. To su dvosedi, imaju zimi grejanje, leti klimu, ne čuju se, imaju senzore, kamere. Baterija može da izdrži 180 km. Punjenje ove baterije traje 5 sati – objasnio je Živanović.

Od jula do sada bilo je deset iznajmiljivanja.

To je nešto novo na tržištu i turistima je potrebno neko vreme da steknu svest o električnim automobilima. Svi koji su do sada iznajmili ova vozila imaju pozitivne utiske – kaže naš sagovornik.

Isto tako je zadovoljan i iznajmljivanjem električnih bicikla, koji se mogu iznajmiti u Info centru Turističke organizacije “Zlatibor”.

Turistička organizacija će od iduće godine krenuti korak dalje.

Naredne godine planiramo da proširimo infrstrukturu sa eleketričnim punjačima. Naime, planiramo da napravimo da se na još dva mesta mogu puniti baterije i verujem da će potražnja nametnuti i povećanje broja električnih automobila – zaključio je direktor TO “Zlatibor”.

Vozila se iznajmljuju u zgradi Turističke organizacije Zlatibor, a moguće ih je preuzeti kako na info-centru tako i u hotelu Buket.

Autor: LZS

Zahvaljujemo se Turističkoj organizaciji “Zlatibor” i direktoru Vladimiru Živanoviću na saradnji.

Tekst je deo projekta – Čajetina, prva ekološka opština u Srbiji: „OKOLINA ČISTA ZA MILION TURISTA“. Projekat sufinansira Opština Čajetina

 

 

 

 

Leave a Comment