Viseći most preko Đetinje sa magistrale do tvrđave /FOTO i VIDEO/

U toku su radovi na geotehničkim i geomehaničkim ispitivanjima, koja su neophadna za budući poluviseći most koji će povezivati magistralni put Užice – Zlatibor sa donjim delom užičke srednjovekovne tvrđave Stari grad. Prema rečima Dragoljuba Stojadinovića, zamenika gradonačelnika, vrednost radova je 15 miliona dinara, od kojih 10 miliona finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i 5 miliona iz gradskog budžeta.

– Očekujemo da će ovi radovi biti završeni do maja sledeće godine, a potom sledi izrada projektne dokumentacije i izgradnja mosta. Most je ušao u državni projekat 2025 – rekao je Stojadinović.

Direktor JP „Užice razvoj“ Nikola Maksimović rekao je da će budući most biti poluviseći, dužine oko 105 m i širine 3 m, a od mosta do reke visina će biti oko 150 m. Kako će se povezati sa krajevi mosta sa tvrđavom i stenom nasuprot tvrđave, odrediće se nakon ovih istraživanja.

– Trenutno se vrše bušenje stena i sa jedne i sa druge strane tvrđave u dubini 25 m i fi 163, koji će omogućiti tačne podatke o stenskoj masi. Zatim sledi ispitivanje kidanje i vodonepropusnot stene i sve ostale karakteristike, da bi projektant imao kompletnu dokumentaciju. Isto se rade istraživanja i preko puta, gde će biti drugi kraj mosta. Bili su jutros profesori i docenti sa Geološko rudarskog fakulteta i za sada su generalno zadovoljni sastavom stenske mase. Nakon toga projektant će odlučiti da li će most biti povezan za stene šipovima ili sidrom – rekao je Maksimović i dodao da bi projektna dokumentacija trebala bude završena naredne godine.

Prema njegovim rečima ovaj pešački most će biti potpuno obezbeđen, osiguran, radiće se studija opravdanosti za zaštitu životne sredine, biće osvetljen, imaće pristupne staze. S obzirom da se skreće direktno sa magistrale, Maksimović je rekao da se radi i projektna dokumentacija za treću traku, za koju su dobijeni lokacijski uslovi, tako da će postojati mogućnost skretanja. Tu će se nalaziti i vidikovac sa pogledom na kanjon Đetinje.

– Urađen je i planski dokument za prarkiranje 4 autobusa i preko 30 automobila. Takođe, tu će biti i komercijalnih sadržaja u vidu prodaje suvenira – dodao je Maksimović.

STARI GRAD

Pored toga, predstavnici grada smatraju da će most i završtak radova na užičkoj tvrđavi Stari grad imati i dobar ekonomski efekat.

– U užički Stari grad je do sada uloženo 60 miliona dinara i to od resornog ministarstva smo dobili 45 miliona dinara, iz budžeta grada je odvojeno oko 16 miliona i preko američke ambasade smo dobili oko 8 miliona dinara. Do sada je urađena kompletna rekonstrukcija tvrđave i konzervacija svih zidina tvrđave – rekao je Stojadinović i dodao da je planirano da se radi projekat za nekadašnju Vodenu kulu, koja će biti jedna velika investicija.

Urađena je kula koja ima tri nivoa stepenica do vrha. U samom krovu kule nalazi se prostor sa otvorima na zidinama sa kojih se na sve strane pruža predivan pogled.

– Stari grad još nije otvoren za posetioce, ali smo planirali da uskoro pustimo posetioce vikendom od 10 do 16 časova, kako bi mogli da dođu i vide šta je to urađeno – dodao je Stojadinović.

Autor: LZS

Leave a Comment