ARILJE NA SAJMU: TRADICIONALNI ZANATI I UKUSI ARILJA

Na 42. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, Arilje je nastupilo dvanaestu godinu zaredom. Ana Stanisavljević, šef Turističkog info centra Arilje, kaže da su se na ovogodišnjem sajmu turizma predstavili sa promocijom domaćinstva Savić iz Mirosaljaca, koji su sa svojim kooperantima promovisali svoju zanatsku radionicu i domaćinstvo.

– Domaćinstvo Savić već preko 10 godina posluje na teritoriji opštine Arilje i to ne samo preko tradicionalnih zanata, imaju svoju radionicu narodnih nošnji i suvenira, već i preko seoskog turizma kojim se bave dugi niz godina. U okviru svog domaćinstva sem smeštaja pružaju i usluge ishrane, obuke u radionicama i imaju mini kamp – kaže Ana Stanisavljević.

Druga promocija je vezana za pčelinjak Jovanović iz Arilja.

– Pčelinjak Jovanović promovisao je svoj novi proizvod pralinu sa medom i voćem kao nov ekskluzivan proizvod koji dolazi iz opštine Arilje. Inače, pčelinjak Jovanović radi dosta za inostranstvo, posebno za Egipat, promotivne pakete za ministarstva u bojama srpske trobojke. Ima dosta inovacija i zanimljivih proizvoda, poput meda sa sušenim voćem, med sa zlatom, medovaču sa zlatom, malinovaču i širok spektar proizvoda – dodala je naša sagovornica.

Turistički info centar je na sajmu takođe promovisao i ostale tipične ariljske proizvode: Drenovac – sušeno i čokoladirano voće, kompoti Moravica, Nektar sok od maline, med Ukus prirode – Mićo Pećinar, kao i sokove Fruubeedo i Dar prirode.

– Radili smo i na promociji turističkih lokaliteta Arilja, poput crkve Svetog Ahilija, Vodene pećine, Visočke banje, pešačke staze na Klokoču, reke Rzav i plaža na Rzavu i sve što može biti zanimljivo turistima kada dođu u Arilje.

– Pored turističkih lokaliteta, promovisali smo i manifestacije, posebno ARLEM – Ariljsku letnju muzičku manifestaciju. To je petnaestodnevna manifestacija, koja traje od 15. jula do kraja meseca. Ona je edukativnog i zabavnog karaktera. Tema je klasična muzika i drže se časovi klasične muzike i organizujemo njihove koncerte. Takođe se organizuju i koncerti na ostrvu Uski vir, gde nastupaju brojni poznati bendovi. Do sada su nastupali Stefan Milenković, Del Armo Bend, Divanhana, Amira Medunjanin, zatim Ju grupa, Neverne bebe i mnogi drugi. Zastupljena je klasična muzika, zavabna, duhovna, džez i bluz muzika.

Autor: LZS

Foto: Zoran Stevanović

 

 

Leave a Comment