Pančićeva omorika je u opasnosti

Na Sokocu je održana prva konferencija posvećena zaštiti Pančićeve omorike, endemične vrste za koju se procenjuje da bi u narednih 50 godina mogla da nestane ukoliko se Republika Srpska i Srbija, čija područja naseljava, zajedno ne posvete ovom problemu.

Na konferenciji je bilo reči o sprovođenju prekograničnog projekta “Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine”, koji zajednički realizuju preduzeće “Šume Republike Srpske” i Nacionalni park Tara i u kojem su ujedinjene aktivnosti na celom području gde raste Pančićeva omorika.

Reč je o lokalitetima sa obe strane Drine, a projektom će biti zaštićeno 20 staništa Pančićeve omorike u opštinama Bajina Bašta, Srebrenica, Milići, Rogatica, Višegrad i Foča.

Marijana Josipović iz Nacionalnog parka Tara rekla je novinarima da je cilj projekta da doprinese očuvanju biološke raznovrsnosti Podrinja, ali i zaštiti Pančićeve omorike, koja je danas ugrožena vrsta na svetskom nivou.

“Ukupna vrednost projekta je 195.000 evra, a doprinos Evropske unije projektu jeste oko 165.000 evra”, navela je Josipovićeva, koja je koordinator projekta “Očuvanje jedinstvenog biodiverziteta u dolini reke Drine”.

Ona je rekla da Nacionalni park Tara sa preduzećem “Šume Republike Srpske” zajedničkim snagama žele da potpomognu opstanku ove vrste u budućnosti kroz unapređeno upravljanje ugroženim staništem Pančićeve omorike, podizanje svesti o značaju ugroženih vrsta i druge aktivnosti.

Direktor Nacionalnog parka Tara Dragić Karaklić naglasio je da je projekt vezan za očuvanje Pančićeve omorike u njenim prirodnim nalazištima, a sva staništa ove endemske vrste u Nacionalnom parku Tara nalaze se u prvom stepenu zaštite.

Redovni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je da su u provođenju ovog projekta angažovani Institut za molekularnu genetiku u Beogradu, Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci, zavodi za zaštitu prirode i naučnoistraživačka zajednica.

Mataruga kaže da je na ljudima od struke i nauke sa ovih područja da očuvaju i spasu od nestajanja ovu jedinstvenu vrstu čije stanište je na području Republike Srpske i Srbije sa obe strane reke Drine od Milića do Foče.

Vršilac dužnosti direktora “Šuma Republike Srpske” Slaven Gojković izrazio je zadovoljstvo što je ovo javno preduzeće domaćin konferenciji koja je proistekla iz zajedničkog projekta sa Nacionalnim parkom Tara o zaštiti Pančićeve omorike, endemične vrste za koju se procenjuje da bi u narednih 50 godina mogla da nestane ukoliko se svi zajedno ne posvete ovom problemu.

Doktor Jelena Aleksić sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu rekla je novinarima da je svima jasno još od 1955. godine, kada je ova vrsta zaštićena u bivšoj Jugoslaviji, da Pančićeve omorike ima samo na ovim područjima u prirodnoj populaciji zbog čega je treba zaštititi.

Ona je istakla da je potrebno da se napravi sveobuhvatna genetička studija na osnovu koje će se napraviti plan gazdovanja i dugoročna strategija da bi Pančićeva omorika opstala na ovim terenima i u budućnosti.

Najlepši četinar Evrope Pančićeva omorika /Picea omorika/ predstavlja endemični retku vrstu, jednu od najstarijih u evropskoj flori, koju je na planini Tari 1875. otkrio poznati botaničar i naučnik Josif Pančić.

Izvor: Srna

1 thought on “Pančićeva omorika je u opasnosti”

Leave a Comment