Aleksandar je kamerman, a Zoran će dati 35.000 podataka

Nakon nekoliko dana od markiranja, stavljanja kamere i GPS-GSM ogrlice medvedi Aleksandar i Zoran se nalaze još na Tari. Prvi će kamerom snimati svoj život, a drugi će dati oko 35.000 podataka o svom kretanju i životu.

Profesor Darko Ćirović sa Biološkog fakulteta u Beogradu sa svojim timom nedavno je u Nacionalnom parku Tara u okviru projekta “Tajni život medveda“ markirao jedinku mrkog medveda, ali po prvi put sa ogrlicom koja ima kameru.

– Uhvaćena je i obeležena je do sada najkrupnija jedinka na Tari koja je dobila ime Aleksandar po čuvenom Aleksandru Velikom. Medved je starosti od oko 15 godina i težine 246 kilograma. Stavili smo mu posebnu GPS-GSM ogrlicu koja ima takozvanu akcionu kameru. Zahvaljujući njoj imaćemo priliku da vidimo život medveda iz njihove perspektive. Oko osamdeset sati prikupljenih podataka pomoći će nam da bolje razumemo ponašanje i ekologiju ove ugrožene vrste – kaže Ćirović.

On objašnjava da će ogrlica na Aleksandru biti oko godinu i po dana, a potom će sama pasti. Zahvaljujući povezanosti sa satelitom tim za praćenje će pronaći ogrlicu i dobiti dragocene podatke.

– Kamera na ogrlici je programirana za različite aktivnosti medveda. Kada medved bude u hibernaciji kamera će se aktivirati jednom dnevno. Kada medved bude u aktivnom period kamera će se aktivirati dva puta dnevno, ujuturu i predveče zavisno od dužine dana. Kamera će praviti video zapise koji će nam biti dragoceni u daljem istraživanju – kaže profesor Ćirović.

Nakon puštanja Aleksandra, profesor kaže da je bio dva do tri dana zbunjen zbog ogrlice, ali da je potom nastavio normalno da se ponaša.

Drugi medved koji je markiran je Zoran. Ovo je drugi put Zoranu da stavljaju ogrlicu i on je jedinstven jer će biti praćen 5 godina i dati 35.000 podataka.

– Кada je prvi put Zoran uhvaćen imao je 3 do 4 godine i 113 kg, a sada posle nešto više od 2 godine dostigao je 210 kg. Orglica koju je nosio trebalo je da mu otpadne za par meseci, pa smo mu stavili novu kojom ćemo ga pratiti do devete godine. Tako ćemo imati 35.000 podataka šta je Zoran radio od 4 do 9 godine života – kaže profesor Ćirović i dodao je da ovaj mrki medved nije imao problema nakon stavljanja ogrlice i da je nastavio normalno da se kreće.

Ovaj tim profesora Ćirovića do sada je markirao 20 medveda, od kojih 13 na Tari.

Autor: LZS, foto: Duško Ćirović

Leave a Comment