Uzbudljivo leto čeka posetioce Zlatibora. Ovdašnja Gold gondola je spremna za sezonu, a sinoć je na otvaranju sezone prikazano u čemu sve posetioci mogu uživati.
Pored keramičkih posuda i njihovog oslikavanja, izrade odela na autentičan način, tu je i raznovrsna gastronomija. Posebnu pažnju su privukli mladići koji su na lice mesta pravili neobično i veoma ukusno jelo sa još zanimljivijim dodacima.
– Ovo jelo se sastoji do domaće testenine od heljde gajene na Zlatiboru i kajmaka sa ovog područja. To se zajedno prži, a preko, pri služenju, stavljamo tri preliva. To je čips od goveđe pršute i vlašac, druga kombinacija su vrganji i treća kombinacija je matičnjak i malina, a sve proizvedeno na ovom području – kaže glavni majstor Nemanja Vukašinović sa Zlatibora.
Tu je bio i nezaobilazan sto sa raznim đakonijama. Kuglice od domaćih sireva sa raznim ukusima, štapići sa pršutom i slaninom, kao i razno voće od kupina, borovnica, malina i dinja, pa do lubenice. Sve služeno uz vino proizvedeno na ovom području. Za novinu su se pobrinuli Đole i Dragan iz Beograda, koji su pravili različite koktele od tekile i viskija.
Bojana Božanić, direktorka Gold gondole, rekla je da svu inspiraciju za atrkativnosti na najdužoj panoramskoj gondoli na svetu dobijaju od bogatog nasleđa i tradicije u zajedništvu sa prirodom.
– Pratimo tehnologiju i savremene trendove, ali uvek tražimo tu suštinu, tu osnovu i inspiraciju u tradiciji ovog kraja. Aktivnosti koje smo radili i sada koje slede, upravo se baziraju na načinu života ljudi iz ovog kraja uz saglasju sa prirodom, u spajanju sadašnjosti i budućnosti, prirode i urbane migracije – rekla je direktorka gondola i najavila Etno-gastro festival koji će se održati od 1. do 3. avgusta i oktobru stručni skup Regionalni forum turističkih gondola sa temama za gondole koje rade tokom cele godine.
Svake naredni letnji dan će imati svoje aktivnosti, pa tako ponedeljkom je bazar starih zanata, utorak je dan za celu porodicu – orijentiring, biciklizam i druge planinske sportske aktivnosti na među stanici na Ribničkom jezeru, sreda je za decu – edukacije i kreativne radionice, četvrtak je predviđen za “Četkicu i čašicu” – kreativnost i umetnost četkica i petak za gastronomiju.
Za sve ovo pobrinula se arhitektinja Snežana Vesić iz Beograda, koja kaže da je glavna inspiracija tamno plavo Ribničko Jezero, čija boja potiče od plavog kamena na dnu jezera, specifična vrsta prirodnog pejsaža, stari zanati, vazdušna banja i tehnološka crta koje je donela Gold gondola.
Zlatni grad i aerodrom na Zlatiboru
Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetine, najavio je da očekuje da se iduće godine počnu radovi na Zlatnom gradu.
– Više Godina unazad najavljujemo novi Zlatibor, oko Ribničkog jezera i ta radna verzija je Zlatni gad. Polako vršimo pripremamo, radi se na reševanju imovinskih odnosa i planskoj dokumentaciji. Za ovo čitavo područje radi se plan posebne namene što bi nam otvorilo mogućnost da u funkciju stavimo čitav ovaj potez od Ribničkog jezera do vrha Tornika, pa i dalje do Pribojske banje. To smo radili dve godine. Sada predstoji raspisivanje tendera za izradu plana posebne namene i to radimo zajedno sa Ministarstvom građevine. To je konceptualno rešenje, a kasnije nam predstoji utvrđivanje javnog interesa, izrada glavnog projekta i da radimo po bazama izvođenje radova. Naredne godine bi trebalo da počnemo sa prvim radovima. Ovo je vekovni projekat i nećemo odustati od toga – rekao je Stamatović i dodao da bi Zlatni grad obuhvatao golf terene, rezidencijalne vile, hotele visoke kategorije i mnogo toga za visoki turizam.
On je rekao da se pored toga radi na igradnji aerodroma na Zlatiboru, u dužini piste u prvoj fazi od 700 metara, a kasnije od 1.500 m i na kraju 2.500 m, a to opet kako je rekao zavisi od investitora koji su zainteresovani, a njih već ima.
– Već nam šalju pisma o namerama i vrlo brzo će biti poznato javnosti o odlukama – rekao je Stamatović.
Očekuje da će 2050. godine Zlatibor stati u rang sa svetskim turističkim centrima.
Autor: LZS