/FOTO/ GOLD GONDOLA: Putovanje kroz vekove sa pogledom u budućnost

Spoj bogatstva i specifičnosti zlatiborskog kraja sa kreativnim industrijama i modernim dizajnom pažljivo uklopljenim u prirodni ambijent Zlatibora na međustanici zlatiborske gondole u Ribnici predstavljene su teme kulturne baštine, mode, starih zanata, drevne kuhinje, zdravlja i dugovečnosti.

Kroz ovaj događaj, koji će trajati tokom vikenda pod imenom „Gondola ethno vibe“, priča se priča o Zlatiboru na jedan malo drugačiji, kreativniji način, kako je očuvao njegov identitet i podigao lestvicu u organizaciji kulturnih događaja. Gosti dočekani slatkim od šumskih jagoda, domaćom kafom, pogačom i soli, mogli su samo da pretpostave na kakvo će carstvo ukusa i mirisa naići.

foto: Dragana Stjepović

– Kao što naš „Branč“ u vazduhu nije običan obrok, tako i događaj na koji smo vas pozvali nije samo event. Ovo je jedinstveno estetsko, duhovno i senzorno putovanje koje će vam pokazati kako izgleda kada se lokalni identitet ujedini sa entuzijazmom i savremenim kreativnim industrijama. Verujemo da doprinosimo brendiranju Zlatiborskog kraja kao modernog centra i jednog od najpoželjnijih mesta za život i rad. Verujemo da ovom manifestacijom počinjemo novo poglavlje u rastu Gondole kao mesta susreta i povezivanja – rekla je direktorka JP „Gold Gondola“ Bojana Božanić.

Kroz digitalnu izložbu na led totemima uz zvuk trube, u šetnji promenadom do Ribničkog jezera, posetioci su uživali u izložbi Ethno Couture Serbia autorke Goge Grubješić, kreatorke čuvene manifestacije Ethnology Fest i poznatog umetničkog fotografa Nebojše Babića. Pod nazivom “Putovanje kroz tradiciju” i uz podršku Muzeja na otvorenom Staro Selo Sirogojno, ova izložba savršeno uklopljena u krajolik Zlatibora prikazala je svu raskoš i lepotu srpskih tradicionalnih nošnji  kao inspiraciju za visoku modu – moderno, autentično i  moćno.

Spacijalna gošća manifestacije bila je Mira Šemić, direktorka prestižnog francuskog gastro vodiča Gault&Millau za Srbiju i Sloveniju. Čuvena „žuta knjiga“ postavlja standarde u gastronomiji i u Srbiji već četiri godine nagrađuje najbolje kuhinje podižući standarde srpskog gastro turizma na svetskoj mapi.

– Biće mi drago da još bolje ovo područje predstavimo svetu, jer zlatiborski kraj sadrži odlične sirovine, dobru domaću hranu i maestralnu rakiju – poručila je Mira Šemić i nije krila da je veče uoči manifestacije probala mnogo toga, da je posle jedva disala.

Čuveni kuvar i gastro ekspert Hadži Saša Mišić, ovaj put u ulozi voditelja, predstavio je uparivanje autentičnih zlatiborskih zalogaja sa rakijama u slow food formi, kroz performans  „Ogledalo života“.

– Zlatiborska kuhinja je svetska kuhinja. Svet se ovde kreirao danas – ovde se spojilo sve što je lepo, domaće i korisno, u lepom svetlu i lepom ruhu – rekao je Mišić.

Bogate celine sa raznovrsnom hranom domaćih proizvođača, od pršute, slanine, sireva i kajmaka pa do pljeskavica od ovčijeg mesa i svinjskih kolenica u saftu, uz zakusku domaćih fantastičnih kolača, naravno sve uz degustaciju, privlačile su prisutne. Ali, isto tako celine sa rukotvorenima domaćih zanatlija, domaćim preparatima za lepotu i negu, zanatlijama grnčarima i izrađivačima nakita i keramike, proizvođačima meda, džemova i rakija, uz posebno kreirane kokoktele upareni sa najboljim svetskim vinima, razlog zbog čega je ova manifestacija tako posebna.

Tokom vikenda, 2. i 3. avgusta, ova manifestacija u formi Festivala otvorena je za sve posetioce. Svi koji za vikend posete Gondolu moći će da degustiraju autentične ukuse, kupe lokalne proizvode, učestvuju u radionicama i uživaju u brojnim aktivacijama i iznenađenjima.

Autor: LZS

Leave a Comment