ZLATIBOR: Za oko 23 posto manje noćenja u hotelima

Na isteku letnje sezone na Zlatiboru se sabiraju utisci o tome kako je protekla po broju gostiju, ko je pretrpeo manju, a ko veću štetu zbog epidemije korona virusom.

Prema rečima Vladimira Živanovića, direktora Turističke organizacije „Zlatibor“, ova planina iako je bila puna, zlatiborski hoteli su ipak pretrpeli štetu.

– U poređenju sa gradskim hotelima zlatiborski hoteli su u malo boljoj situaciji, ali u poređenju sa prethodnom sezonom, njihovo poslovanje je bilo slabije. Indeks je 67, odnosno pad od 23 posto u odnosu na prošlu godinu – rekao je Živanović.

Od njih gore su prošle hoteli koji se bave dečijim turizmom.

– Imamo oko deset hotela na Zlatiboru koji se bave dečijem turizmom. Oni su baš pretrpeli velike štete. Po preporuci ministarstva deca ne idu na rekreativne nastave i eksurzije, a smeštaj ovih hotela je prilagođen njima. Imaju sobe od pet pa više kreveta, pa ne mogu tako lako da promene namenu. Imali smo sastanak, pa ćemo se obratiti i resornim ministarstvima – dodao je direktor TO Zlatibor.

S druge strane, Zlatibor je ove godine bio pun gostiju, a zabeležen je i novi rekrod.

– Po broju gostiju mislim da je ovo bilo rekordno leto. Gosti su više išli u privatni smeštaj i seoska domaćinstva, tražili smeštaj sa dvorištem. To se osetilo i u zgradama koje imaju po 50 do 60 apartmana, koji su zabeležili manji pad. Oboren je rekord posete Stopića pećina koja je zabeležila oko 100.000 poseta, a prošle godine je bio 89.000 posetilaca – naveo je Živanović.

On je dodao da se ove godine nikada više nije radilo na Zlatiboru, od uređenja i rekonstrukcije trga, jezera do izgradnje novih pešačkih staza. Jezero na Zlatiboru će se ovih dana napuniti vodom nakon postavljanja svetlećih stubova. Potom sledi postavljanje fonatana, kao i plutajuće bine.

Autor LZS

 

Leave a Comment