“Zavičaj” se razigrao na Zlatiboru

Živošću pokreta, koreografijama i nošnjama raskošnih boja na pozornici Kraljevog trga sinoć je nastupilo Etno udruženje “Zavičaj” iz Zlakuse.

Za domaću publiku ali i mnogobrojan broj posetilaca Zlatibora izveli su igre iz okoline Užica, Centralne Srbije, blok Šopskih igara i Vlaške igre iz Kobišnice.

Predstavili su se i sa ženskom pevačkom grupom i delom omladinskog ansambla koji je nastupao širom Srbije i van njenih granica – u Johanezburgu, Parizu, Moskvi, Varšavi, Istanbulu, Rimu, Grčkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, BiH …

Etno udruženje „Zavičaj“ dolazi iz Zlakuse, nadomak Užica. Udruženje je snovano 2005. godine u Etno parku „Terzića avlija“ u Zlakusi, sa ciljem negovanja kulture, tradicije, običaja, muzike, folklora…Broji oko 200 članova koji rade u više sekcija: dečji i omladinski ansambl, škole folklora, folklorna grupa veterana, ženska i muška pevačka grupa…

Udruženje se aktivno bavi i seoskim turizmom, ekološkim aktivnostima i starim zanatima – grnčarskim i izradom narodne nošnje. Organizator je Sabora izvornog stvaralaštva matice i dijaspore „Zlakusa u pesmi i igri“, međunarodnig eko kampova, folklornih kampova, fićijade itd.

Pored KUD-a „Zavičaj“, zlatiborskoj publici se predstavili i prijatelji KUD-a „Zavičaj“, a to je Folklorna grupa „Folklor je više od igre“ iz Beograda. U sklopu ovog KUD-a rade četiri ansambla različitih uzrasta.

Tu su najmlađi članovi, potom škola folklora, omladinski ansambl i folklorna grupa veterana.

Izvor: TO Zlatibor

 

Leave a Comment