Za one koji vole izazov: POSMATRANJE MEDVEDA U NP “Tara”

U Nacionanalnom parku “Tara” organizuje se posmatranje medveda. Naravno, taj užitak se plaća. Tura traje 4 do 5 sati, sprovodi se u vremenu od maja do oktobra, a maksimalno je tri osobe na čeki. U NP “Tara” imaju dve čeke sa kojih se može posmatrati medved. Kako je navedeno na sajtu NP “Tara” u cenu su uključeni vodič/rendžer, multimedijalna prezentacija, prevoz terenskim vozilima i pristup i boravak na hranilištu.

Nacionalni park “Tara” je dom najbrojnije populacije mrkog medveda u Srbiji. Procena je da je na području planine Tare nastanjeno preko 50 medveda. NP “Tara” nudi priliku da se uživo vidi i divi najvećoj zveri Evrope, mrkom medvedu, u njegovom prirodnom staništu iz bezbednih čeka na hranilištima.

“Hranilišta su mesta gde se medvedi prihranjuju u periodima kada stručnjaci procene da nema dovoljno hrane u prirodi. Ipak, ovo je samo mali deo u ishrani medveda, jer bujne šume Tare obezbeđuju dovoljno hrane za sve njene stanovnike. Od ukupno 4 hranilišta 2 su dostupna za turiste”, navodi se u NP “Tara”.

Nakon multimedijalne prezentacije o Nacionalnom parku “Tara” i programu monitoringa mrkog medveda, rendžeri će posetioca terenskim vozilima odvesti duboko u šumu. Po izlasku iz vozila sledi pešačenje nekoliko stotina metara do čeke gde će posetilac u potpunom miru čekati pojavljivanje medveda.

“Najčešće imamo uspeha da vidimo medveda, ali pošto je reč o divljim životinjama – ništa nije zagarantovano! Možda će medvedi odlučiti da dođu po hranu tek po noći. Ne zaboravite da divlje životinje imaju svoj način života, a mi, ljudi, samo pokušavamo da im priđemo što je bliže moguće u njihovom prirodnom staništu”, navedeno je na sajtu NP “Tara”.

Tu su i saveti šta treba raditi pri susretu sa medvedom.

MEDVEDI IZBEGAVAJU SUSRETE S LJUDIMA

Čak i u područjima poput Tare, gde medveda ima u velikom broju, nije ga uobičajeno susresti. Medvedi su po pravilu vrlo sramežljivi i plašljivi, i ne vide ljude kao potencijalni plen, već ih se plaše i izbegavaju sukobe. Кada oseti prisustvo čoveka medved odmah napusti područje, uglavnom pre nego što ga primetimo. Međutim, susreti se ipak mogu dogoditi.

NIZAК RIZIК OD NAPADA

U našim krajevima napadi medveda su izuzetno retki. Čovek je izložen 400 puta većem riziku smrti od udara groma nego od napada medveda. Medvedi napadaju čoveka u retkim situacijama tj. samo ako se osete ugroženim, odnosno kada su iznenađeni, isprovocirani ili kada štite mladunce. Zato je jako važno eliminisati element iznenađenja tako da najavimo svoje prisustvo. Ako se, ipak, desi da vidite medveda, najvažnije je da ostanete pribrani, procenite situaciju i reagujete staloženo. Nemojte bežati već se polako povucite u smeru vašeg dolaska.

U SLUČAJU DA SRETNETE MEDVEDA

Dajte medvedu dovoljno prostora da nastavi svoj put. Ako vam medved dolazi u susret, a nije vas primetio, učinite se prepoznatljivim – govorite mirno i polako se povlačite. Кada primeti ljudsko prisustvo medved će se najverovatnije odmah povući, no ipak nastavite pratiti njegovo ponašanje.

Ako naiđete na medveda u neposrednoj blizini (posebno ako je to ženka s mladuncima): zaustavite se, ostanite smireni, te se polako povlačite nazad bez naglih pokreta i vike. Ne bacajte kamenje niti bilo kakve predmete prema medvedu.

U retkim slučajevima medved može izvesti lažni napad bez fizičkog kontakta s ciljem da vas uplaši tj. udalji neželjene posetioce.

Ako vas medved napada, ne pokušavajte mu uzvratiti. Stanite mirno ili polako lezite na tlo licem prema dole. Medved će se najverovatnije zaustaviti i neće biti fizičkog kontakta. Pretvaranjem da ste mrtvi, a pre nego što dođe do kontakta, možete pokazati medvedu da niste pretnja. Кad ležite na zemlji, stavite ruke oko vrata kako biste zaštitili glavu i lice. Pokušajte ostati što mirniji sve dok se napad ne završi. Pre ustajanja proverite da li je medved još uvek u vašoj blizini.

Nikada nemojte bežati od medveda. Medvedi mogu trčati brzinom i do 50 km/h. Izuzetak je kada ste u mogućnosti doći do skloništa (npr. automobila) u nekoliko koraka. Penjanje na stablo može pomoći – iako su medvedi dobri penjači, retko će se penjati za vama.

КAКO SE PONAŠATI U STANIŠTU MEDVEDA

Budite primetni, pogotovo kad se krećete kroz gustu vegetaciju ili nepristupačnim terenima! Psa vodite na povodcu! Ako vaš pas naiđe na medveda, verovatno će pojuriti prema njemu, a potom ga dovesti do vas tražeći zaštitu.

Ako vidite medveda, ne prilazite mu niti ga uznemiravajte!

Ne hranite medveda (a ni druge životinje), čak i ako izgleda mirno i znatiželjno!

Držite se dalje od mesta gde se medvedi hrane.

Nikada ne ulazite u brloge, pećine i jame!

Nikada se ne približavajte mladuncima medveda! Mečka nikada nije daleko. Ona ima izražen zaštitnički instinkt i uvek je spremna da brani svoju mladunčad.

Ako ste tokom boravka na Tari negde sreli medveda u NP “ Tara” mole da to prijavite na sledeću e-adresu office@nptara.rs ili na telefone.

Autor LZS, izvor i foto NP “Tara”

Leave a Comment