ZA LEPŠI I ZELENIJI ZLATIBOR

Na Zlatiboru se turizam počeo razvijati krajem 19. veka, tačnije od 1893. godine, kada je Aleksandar Obrenović obećao tadašnjem predsedniku opštine Petru Mićiću da će Zlatibor postati turistički kraj. Kralj je tada podigao česmu – Kraljeva česma i to mesto je dobilo ime Kraljeve vode. Od tada razvoj Zlatibora ide u tom smeru, da bi danas postao vodeći turistički centar u Srbiji. Svaki moderni turistički centar u svetu podrazumeva i urbanizaciju, pa i tako i sami centar ove prelepe planine nije mogao izbeći tu sudbinu. Ali, ne treba zaboraviti i činjenicu da je to samo centar, jer samo na kilometar dalje su prelepe zelene površine pašnjaka i šuma.

Ma koliko se na Zlatiboru dizali hoteli, apartmanske zgrade i drugi sadržaji podređeni turistima, u samom centru se vodi i velika briga o zelenilu.

Jelena Lučić, zadužena za ozelenjavanje zelenih površina u KJP „Zlatibor“, kaže da se neprekidno radi na obnovi i postavljanju novih zelenih površina na celoj teritoriji opštine Čajetina, a posebna se pažnja posvećuje Zlatiboru.

Ozelenjavanje je među najjednostavnijim merama kojima se povećava procenat zelenih površina i smanjuje širenje štetnih čestica i otpadnih gasova u vazduhu. U našoj nadležnosti su sve javne površine, škole, crkve, vrtići, domovi zdravlja, sve u centru i širem centru Zlatibora, postvaljanje i održavanje žardinjara. Kako brinemo o sadnji, sejanju, tako i brinemo o njihovom održavanju – objasnila je Jelena Lučić.

Svake godine se poseju i zasade velike količine cveća i drveća, što pokriva velike površine.

Cvećem se zasadi oko 1.100 kvadratnih metara na Zlatiboru, a sa Čajetinom i selima, ukupno se prekrije oko 1.500 kvadtanih metara. Recimo za jesenju sadnju planira se sadnja šeboja, lale za proleće, ljubičice dan i noć, oko 200 ruža sadnica. Godišnje se zasadi oko 15.000 sezonskog cveća, zimzelenog i listipodanog drveća i ukrasnog šiblja oko 400 stabala. Ove godine će biti mnogo više zasađenih stabala – kaže naša sagovornica.

Nakon rekonstrukcije centra Zlatibora, trga i jezera, pristupnih ulica i staza, Jelena i služba u kojoj radi imali su pune ruke posla. Urađeno je formiranje novih zelenih površina, kompletno oko jezera, od centralnog dela Zlatibora do „Dunava“, od restorana „Jezero“ ka „Olimpu“.

Sve je nanovo zasejano. Ove godine smo radili podsejavanje i popravke. Dosta radimo na sadnji novih stabala. Jeseni se sade višegodišnje biljke, uradili smo više drvoreda u novembru prošle godine na Zlatiboru, zasađene su smrče, zatim fotonije i druge forme padajućih biljaka, zatim zasađene su lavande, hortenzije i drugo. U proleće se sadi sezonsko bilje, odnosno od 1. juna sadi se one biljke kojima odgovara naša klima, a obično su to begonije, kadivice, sunpatines cveće koje se dobro pokazalo i prošle i ove godine na Zlatiboru, u Čajetini i u selima – kazala je Jelena Lučić.

Velika je pažnja stavljena i na sadnju drveća. Posađeno je 18 lipa na prostoru ispod fubdalskog terena, duž šetališta od hotela „Olimp“ do jezera, dve katalpe na centralnoj površini trga i dva stabla likvidambera pored jezera. Na prostoru između pošte i apoteke sz zasađene tri ukrasne crvenolisne šljive. Na novoj zelenoj površini od zlatiborske pijace i hotela „Dunav“ zasađene su tri srebrne i plave smrče.

U planu nam je da napravimo drvered od Kalmana do „Tornika“, a nalaziće se između parkinaga i pešačke staze. Najverovatnije to će biti 50 do 60 platana koje će biti zasađene u ukupnoj dužini od 600 metara, po 300 metara sa jedne i sa druge strane – kaže Jelena Lučić.

I kod upravne zgrade KJP „Zlatibor“ koja je u izgradnji planirana je sadnja crnog bora, breza i Pančićeve omorike.

Kod nove upravne zgrade KJP „Zlatibor“ radi se revitalizacija terena. Tu je nekada bio majdan, pozajmište, i sada to saniramo. Posle sanacije ide preprokrivanje tla, formiranje nove zemljine površine, zacevljenje dela potoka i uređenje pristupnog dela terena, pa se onda poseje trava i zasade biljke. Pošumiće se sa minimum 925 stabala crnog bora, 132 stabla Pančićeve omorike i 225 sadnica breze – kaže Jelena.

Na Zlatiboru su zasađeni i ukrasni hrastovi, ali uglavnom se sadi zimzeleno drveće. Formiran je drvored lipa od restorana „Jezera“ do „Olimpa“, dok je fudbalski teren oivičen sa 130 ptuja.

Pored pažnje prema cveću i drveću u KJP „Zlatibor“ dosta se vodi računa i o travnjacima. Ima ih u samom centru, kod trga, preko puta hotela „Olimp“, kod Dečijeg parka, Kulturnog centra, Turističke organizacije…

Svake godine se obnavljaju travnjaci i vrši se prihranjivanje. Imaju i automastski zalivni sistem, tako da letos, kada su bile one velike vrućine, nismo imali problema sa sušom. Svakodnevno ili svaki drugi dan su se zalivali i travnjaci i cveće – kazala je naša sagovornica.

Ona kaže da će se i dalje raditi na ozelenjavanju centra Zlatibora.

Za sledeću godinu pored staze ka Spomeniku biće uređen travnjak i visoke zimzelene biljke. Inače, trava se seje u decembru da nikla u proleće – dodala je ona.

Autor: LZS, foto KJP „Zlatibor“

Zahvaljujemo se KJP „Zlatibor“ na saradnji

Tekst je deo projekta – Čajetina, prva ekološka opština u Srbiji: „OKOLINA ČISTA ZA MILION TURISTA“. Projekat sufinansira Opština Čajetina.

Leave a Comment