Vredi čekati: FANTASTIČNI TRG I FONTANA NA ZLATIBORU

Zbog radova na trgu na Zlatiboru koji malo kasne sa završetkom, Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, zamolio je sve meštane i turiste za razumevanje, najpre zbog trenutne epidemiološke situacije.

– Radimo sa nešto manjim brojem radnika, i zbog samih preporuka, ali i zbog situacije gde ima i radnika sa simptomima, na koje moramo odreagovati. Zdravlje radnika, meštana i turista mora biti na prvom mestu – rekao je Stamatović.

On dodaje da je i on sam svakodnevno na terenu, da se radovi odvijaju nešto sporijim tempom, ali nigde nisu zastali.

– Radili smo i na planu osvetljenja Multifunkcionalnog parka na Zlatiboru i sada se provlače neophodne instalacije. Osvetljenje trga ima dva nivoa osvetljenja. Prvi nivo je funkcionalno osvetljenje sa promenljivim nivoom osvetljaja na podu od behatona, koji se realizuje pomoću reflektora u skladu sa planiranim dešavanjima na Trgu. Drugi nivo osvetljenja je stvaranje svetlosnih slika na podu trga. Na jednom delu trga, u zelenoj zoni prema baštama kafića, predvideli smo postavljanje svetlećeg drveta visine 5,6 metara – opisao je prvi čovek Zlatibora.

U zimskom perodu, kad je jezero zaleđeno ili ima snega, na jezeru će biti svetlosna slika sa željenim motivima. Isti reflektori mogu se koristiti i u toku letnje sezone za svetlosne efekte po ivici jezera, samo sa drugim motivom.

– Posebno osvetljenje ide i ka krošnjama borova, kao važnog simbola Zlatibora. Reflektor je predviđen i za osvetljenje česme, kao i za spomenik generalu Кrsti Smiljaniću. Teku i pripreme za fontanu sa dramatičnim vodenim i svetlosnim efektima, gde ćemo imati filmske i muzičke prikaze, ili dečije predstave – dodao je Stamatović.

On kaže da je važno da se svaki deo Kraljevog trga stavi u funkciju i istakne sve ono što je lepo, a do sada je bilo u mraku ili zapušteno.

Autor LZS

Leave a Comment