Šetnaestogodišnjaci napravili prvu “downhill” stazu u Užicu

Petnaestogodišnji mladići Luka Mirković i Nikola Tanasković napravili su prvu biciklističku “downhill” stazu u Užicu. Uspeli su za 9 meseci, naročito za vreme vanredne situacije zbog korone, naprave 500 metara veoma zahtevne staze gde bi se svi koji vole ekstremni biciklizam pripremali za takmičenja ili se baš takmičili na ovoj stazi.

– Počeli smo da je pravimo u avgustu prošle godine. Ideju smo dobili tako što smo išli na naše prvo takmičenje na Torniku. Videli smo da nismo bili dovoljno spremni i shvatili da nam je potrebna neka staza gde bismo se pripremali i trenirali. I eto, baš tu u našoj okolini postoji takav teren. I onda smo polako počeli da prikupljamo sve informacije o takvim stazama, najviše preko interneta – kaže Luka.

Pažljivo su proučavali staze u Košutnjaku, Novom Sadu, na Torniku i Kopaoniku. I tako su počeli da u prelepom ambijentu, u šumi borova i smrča, prave prvu stazu u Užicu, stazu za one koji vole da spoje adrenalin i brzinu na dva točka.

– Ova šuma je idealna po strmini. Naša staza je duga 500 metara, ali valjalo bi da je duža. Zato je naš sledeći projekat produžetak staze – kaže Nikola.

Staza obiluje raznim preprekama od onih prirodnih poput korenja, kamenja, strmine i oštrih krivina, do skakaonica i veštačke prepreke od krupnog kamenja.

Ova dva mladića su neprekidno radili i zimi

– Za vreme vanredne situacije zimus i proletos radili smo neprekidno. Nije se išlo u školu, pa smo skoro sve vreme koristili da pravimo stazu. Nismo izlazili u grad. Donosili smo sami materijal, kopali, a dešavalo se da nam kiša uništi rad, pa sve nanovo. Niko nas nije shvatao ozbiljno i sve smo morali sami. Tek posle sedam meseci, kada su naši drugovi videli šta radimo, pridružili su nam se – kaže Nikola.

Nije lako bilo nabaviti materijal. Posećivali su užičke preduzetnike, objašnjavali šta rade i pitali za pomoć u materijalu ili neki drugi vid pomoći.

 

– Tako smo nabavili grede, eksere, daske, alat i slično. Podržali su nas i to nam je davalo vetar u leđa. Komšijama je bilo u početku čudno šta to mi svaki dan kopamo u šumi, malo kao da su se plašili, ali kada su shvatili o čemu se radi, dobili smo podršku i od njih. Roditelji nas takođe podržavaju, jedino mame ponekad zameraju što dođemo blatnjavi kući – kaže sa osmehom Luka.

Za nih je ova vrsta biciklizma izvor adrenalina, fizičke spreme i spretnosti.

Kada su završili stazu uspeli su i da organizuju prvu Ambis downhill trku.

– Takmičenje je bilo 20. i 21. juna i došlo je 36 takmičara iz cele Srbije. Oni koji vole ovaj sport brzo su čuli za nas. Najmlađi takmičar je imao 12, a najstariji 45 godina. Svi su oduševljeni stazom, a jedina zamerka je bila što je staza kratka – kaže Luka i dodao da pored staze postoje dobri uslovi i za kamp.

Koliko je staza zahtevna govori i činjenica da su u Srbiji neke staze duže, a za kraće vreme se pređu. Nikola i Luka žele da ovu svoju stazu produže, da iduće godine organizuju veće takmičenje gde bi došli takmičari sa Balkana, pa i iz celog sveta. Zato im je potrebna pomoć od sponzora, a njihov trud svakako treba nagraditi.

 

Autor LZS

 

Leave a Comment