Uspešna zimska sezona na Zlatiboru! Gondolom se već vozilo preko 10.000 turista!

Da je zima na Zlatiboru poseban doživljaj za veliki broj turista svedoči još jedna uspešna zimska sezona.

– Nedostatak organizovanih prazničnih proslava i neizvesna epidemiološka situacija, koja nas prati i početkom 2021. godine, nisu osujetili planove velikog broja gostiju da zimski odmor provedu na „zlatnoj planini”. Snega, sunca i čistog vazduha ima u izobilju. Novi izgled Kraljevog trga, jezera i otvaranje najduže panoramske gondole na svetu učinili su da ova zimska sezona već polovinom januara obori prošlogodišnje rekorde u posećenosti – kaže direktor Vladimir Živanović, direktor TO “Zlatibor”.

Prema podacima tokom zimskog raspusta na Zlatiboru je dnevno odmaralo oko 30 hiljada gostiju koji su svoj mir pronašli u nekom od brojnih hotela, pansiona, apartmana, pa je popunjenost smeštajnih kapaciteta bila preko 95 odsto.

– Zimskom sezonom zadovoljni su i zlatiborski ugostitelji, koji su ostvarili dobar promet, uz pridržavanje svih epidemioloških mera. Bašte kafića koje su osigurale bezbedno lenčarenje na zimskom suncu bile su pune gostiju – navodi Živanović.

Najveće interesovanje posetilaca privukla je najduža panoramska gondola na svetu, koja je puštena u rad 11. januara.

– Za svega desetak dana od otvaranja, „zlatnom“ gondolom vozilo se preko 10 hiljada turista. Na red za vožnju čekalo se i do sat vremena, a uporne i znatiželjne turiste nije pokolebala ni temperatura u minusu. Ski-centar ”Tornik” je tokom praznika i raspusta zabeležio veliku posećenost. Nekoliko hiljada skijaša i bordera nestrpljivo je dočekalo obilnije snežne padavine i otvaranje ski sezone, a ljubitelji netaknute prirode i planinskih pejzaža uživali su u panoramskoj vožnji žičarom. Zbog svojih blagih padina Zlatibor je idealan za prve skijaške korake, pa su skijališta na Obudovici i Avantura parku prepuna dece i skijaša početnika. O velikom interesovanju govori podatak da je od otvaranja sezone kroz ski školu Avantura parka prošlo preko 2.000 polaznika – kaže direktor TO “Zlatibor” i dodaje da Stopića pećina, koja je protekle godine oborila rekord sa 122.000 posetilaca, i u ovoj zimskoj sezoni beleži odlične rezultate. Od početka godine pećinu je posetilo preko 5.000 turista, što je za 65 odsto više u odnosu na januar prethodne godine.

Takođe se navodi da je Dino park posetilo preko 10.000 posetilaca.

– Iako je zimski raspust zvanično završen, na Zlatiboru i dalje boravi veliki broj gostiju. Snega ima oko 40 centimatara što omogućava uživanje u zimskim sportovima. U Ski-centru ”Tornik” za skijaše i bordere otvorene su plava i crvene staze, a u funkciji su staze i lift za početnike i polaznike ski škola. Posetiocima je na raspolaganju panoramska vožnja žičarom, kao i bob na šinama. Skijanje i sankanje moguće je u centru Zlatibora na nekoliko lokacija. Na padini Obudovica u funkciji je ski lift, a pored velikog broja ski škola uređen je prostor za slobodno skijanje. Avantura park je i ove godine jedno od omiljenih lokacija za skijaše početnike. Sankališta na Obudovici, kod jezera, u Dino parku kao i na padini kod osnovne škole prepuna su mališana koji uživaju u snežnim čarolijama, a zimsku zabavu upotpunjuje i klizalište – navodi Živanović.

U proteklom period najbrojniji su bili domaći gosti, a u narednim danima otvaranjem granice za državljane Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske i Albanije, pa turistima koji dolaze iz ovih zemalja nije potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju, pa se očekuje veći broj gostiju.

– Sudeći po rezervacija koje beleže hoteli i drugi smeštajni objekti u narednom periodu biće najviše gostiju iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, što je još jedan od dokaza da je Zlatibor omiljena turistička destinacija, ne samo domaćih, već i gostiju iz regiona – zaključio je direkto TO “Zlatibor”

Autor LZS

Leave a Comment