U Srbiji u februaru pad gostiju, ali su zato Mokra Gora, Zlatibor i Ivanjica bili znatno posećeniji

U Srbiji je u februaru broj dolazaka turista bio manji za 38% u odnosu na isti mesec prošle godine, a broj noćenja bio je manji za 34,9%, objavio je Republički zavod za statistiku.

U Srbiji je u februaru bilo više od 144.000 turista, a ostvareno je preko 474.000 noćenja.

Gledajući međugodišnje, u februaru ove godine broj noćenja domaćih turista bio je manji za 24,7%, a strani turisti su noćili manje za 56,4%.

Najveći pad broja dolazaka je u Beogradskom regionu gde je zabeleženo nešto više od trećine prošlogodišnjeg rezultata.

Najviše dolazaka tokom februara zabeleženo je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, gde je ostvareno 76,9% prošlogišnjeg rezultata za isti mesec.

Beogradski region sa 42,7% prošlogodišnjih noćenja u februaru ima najveći pad, dok je u Vojvodini zabeleženo 77,8% u odnosu na prošlogodišnji broj noćenja u februaru.

Prošlogodišnje februarske rezultate po broju dolazaka premašili su Sokobanja, Mataruška, Niška i Banja Rusanda.

Među planinskim mestima Srbije Ivanjica je broj dolazaka u februaru povećala za 44% u odnosu na prošlogodišnji rezultata, Mokra Gora i Kopaonik ostvarili su 90,8 i 85,7 lanjskog rezultata, a Zlatibor dosegao 78,2 broja prošlogodišnjih dolazaka u februaru.

Po ostvarenom broju noćenja u odnosu na februara 2020. godine Sombor je ostvario povećanje od 43%, a Niš i Kragujevac od gotovo 10%.

Broj noćenja za više od šest puta povećan je u Niškoj banji, dok je za više od dva puta bio veći u Banji Rusanda.

U februaru u Srbiju je došlo 65,2 posto stranih turista manje nego godinu dana ranije, a ostvareno je 56,4 manje noćenja.

Najviše su dolazi turisti iz BiH, Severne Makedonije i Crne Gore, a zatim iz Rusije, Turske, Hrvatske i Nemačke.

Izvor: Tanjug/eKapija , naslovna foto: Skijalište Iver

Leave a Comment