U čast prvog užičkog akademskog slikara

U Narodnom muzeju u Užcu otvoren je rekonstruisani legat prvog užičkog akademskog slikara Mihaila Milovanovića. Tom činu je prisustvovao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, uže gradsko rukovodstvo, stručna javnost i  mnogobrojni građani Užica.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da je za ove radove Ministarstvo kulture izdvojilo 2,5 miliona dinara, a  Grad Užice 500.000 dinara.

– Pređašnji prostor nije bio u punoj funkciji, nije bio na nivou našeg slikara. Mihailo Milovanović je bio i zvanični slikar Vrhovne komande Vojske Srbije u Prvom svetskom ratu. Slikao je portrete kralja, prestolonaslednika, srpskih vojvoda, vojnika i u to vreme bio je jedan od najznačajnih slikara – podestio je Petković.

Legat Mihiala Milovanovića je u Narodnom muzeju u Užicu uspostavljen 2003. godine.

– Počeo je sa slikama koje su poklonjene od njegovog sina, a u međuvremenu, prethodne tri godine, Muzej i Grad Užice uz dosta napora i dinamike došli su do 12 novih slika. Dve slike su kupljene na aukciji i deset direktno od unuka Mihaila Milovanovića, koji nosi njegovo ime i živi u Atini. Sa ponosom možemo da kažemo da sada imamo jedan od viđenijih legata u Srbiji – rekao je gradonačlenik Užica i dodao da je Užice među vrhu gradova u Srbiju po izdvajanju iz budžeta za kulturu, kao i da se nada da će ove godine od Ministarstva dobiti novac za dva projekta sa kojim su konkurisali u Fokusu gradova i to prvi za rekonstrukciju krova Narodnog muzeja pri čemu bi se dobio novi prostor za deponovanje građe i drugi je za izložbeni prostor, koji bi dao novi umetnički, kulturni i turistički sadržaj u Kuli koja će se završiti tokom ovog leta na tvrđavi Stari grad.

Slavica Stefanović, direktorka muzeja, kaže da je Narodni muzej prošle godine dobio 7 miliona dinara od Ministarstva kulture za toplotnu podstanicu, konzervatorski deo i legat slikara Mihaila Milovanovića.

– Mihailo Milovanović je prošao sva stradanja naše vojske od Albanije i Krfa sve do Kajmakčalana. Nepravedno je osuđen i streljan 1941. godine u užičkom naselju Krčagovo, da bi 2007. godine bio rehabilitovan – rekla je Stefanovićka.

U novom prostoru od 160 kvadrata nalazi se 29 slika ovog umetnika, od kojih je 12 novih. Pored toga izložen je deo nameštaja Milovanovićeve vile u užičkom selu Tuk (koja je potpuno ruinirana), klavir Mihailove supruge, pisma kojima su se dopisivali, knjige iz njihove lične biblioteke…

Ministar Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo što je Užice dobilo ovakav jedan izložbeni prostor, odnosno legat slikara koji nije značajan samo za Užice, već za celu Srbiju.

– Da bismo bili preci, prvo moramo da budemo potomci. Ovaj legat je novi frahtal u jednom mozaiku kulturne ponude grada Užica, koji je značajn grad sprske istorije, ali i srpske kulture, i ovim povećava kulturnu ponudu. Obično se kaže da će to dovesti nove turiste i posetioce, ali to je vaoma važna sekundarna stvar. Primarna stvar je da će sami Užičani i najmlađe generacije imati prilike da na jednom divnom prostoru upoznaju svoju tradiciju, svoju kulturu, istoriju i politčku i klutrnu – rekao je minister i podsetio da je Užice u poslednje četiri godine dobilo oko 78, 6 miliona dinara za zaštitu kulturnog nasleđa.

Autori postavke su Katarina Dogandžić Mićunović istoričar umetnsoti – viši kustos užičkog muzeja, kao i kolege konzervatori Dragan Tomanović, Mira Ćuković i Marijana Nikolić, kao i druge kolege Jelena Ristanović, Zoran Domanović, Dragan Jovičić, Dijana Ristović i sada pokojni Zoran Jančić i Miloje Mandić,

Autor LZS


Leave a Comment